Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мартин Табаков: Истинският русофил не е този, който защитава руските геополитически интереси

проф. Мартин Табаков
Снимка: Уебсайт на БАН

В България има много псевдорусофили. Съществуват хора, които защитават руските геополитически интереси и не знаят почти нищо за руската култура, и такива, които укоряват недемократичната политика на Путин, но изпитват афинитет към руската култура. Това коментира за "Хоризонт“ в предаването "Конструкция“  проф. Мартин Табаков от БАН:

Това че в момента в Русия има един недемократичен и милитаристичен режим, който се държи враждебно спрямо България, не може да се обобщава изобщо за Русия. Възможно е за в бъдеще да има една демократична Русия.

Хората, които се наричат русофили, и симпатизират безрезервно на Русия, са били обвързани с предишната социалистическа система. Непризнаването на истините, свързани с Москва, е самозащита на личността, смята Табаков и допълни:

Едно е човек, който обича руската култура и съвсем друго е човек, който защитава руските геополитически интереси. Често сред хората, които се определят за русофили, аз виждам, че са слабо запознати с руската култура. Имам много познати, които откровено критикуват недемократичната система на управление на Путин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени