Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освен затлъстяването, децата ни страдат и от поднормено тегло, според проучване на БАН

Как се развива еволюцията и различни ли са сегашните деца от децата отпреди десетилетия изследват учени от Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН.

От 1980 година досега подрастващите не са изследвани за растежа и развититето си и за промените , които са настъпили, както и да се установят наличието на отклоненията от нормите за съответната възраст , казва  Яница Жечева, главен асистент в секция  " Антропология и анатомия "

Голяма промяна остава само в увеличаването на наднорменото тегло. Има повишаване на ръста, на крайниците, на долния крайник, по големи ходила също. Екипът от секция  " Антропология" изследва  и учениците в София.  10 на сто от изследваните ученици имат поднормена охраненост или кльощавост:

Открихме, че освен затлъстяването, вече като проблем се проявяват поднормената охраненост.  Това е при децата, които са с по ниско тегло, ръст, като свързваме това със стартирането на диети. Поднормената охраненост също води след себе си много усложнения здравословни, също и на нея трябва да бъде обърнато внимание. Данните могат да променят медицинските стандарти за педиатрите и стандартите, изготвяни от  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Стандарти, които могат да бъдат предложени за ползване в медицинската практика. При педиатрите може да се разработят растежни оценъчни стандарти, ръста, теглото, индекса на телесната маса. Последните разработвани са от преди 30 години.

Проучването " Да растем здрави " е по програма и на дирекциите по здравеопазване и образование към СО и МОН. Подробностите - в репортажа на Гергана Хрисчева в звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени