Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Авджийски: Липса на дебат между първо и второ четене ще означава симулация на съдебна реформа

Преди 2 месеца сме съставили представили предложенията си за по-дълбока и сериозна съдебна реформа на срещата с Моника Маковей, която организирахме в София, на която присъства министърът на правосъдието и депутати от РБ. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" юристът от инициатива "Правосъдие за всеки" Любомир Авджийски:

Това, което е предложено от министъра на правосъдието и от мнозинството, е една добра основа за дебат. Не го отхвърляме, напротив. Важно е да се случи, важно се гласува сега на първо четене, но от там нататък – между първо и второ четене, в НС трябва да се състои един истински дебат за това каква трябва да бъде реформата – да не бъде половинчата, да не бъде просто една договорка между политическите сили, а да бъде истинска и реална.

Гласуването идната седмица трябва да се случи, но не за сметка на ограничаване на реформата и договорки между политиците, коментира той.

Ако няма дебат между първо и второ четене, по това нещо, обществото може да разбере, че се е случила поредната симулация на реформа, имало е една договорка между управляващото мнозинство и най-вече ДПС, които са противници на реформата, но са се съгласили в момента заради Брюксел и заради броженията в обществото, на една половинчата реформа, която не върши работа на обществото, която няма да пребори корупцията.

Според инициатива "Правосъдие за всеки" е необходимо да бъде намалена парламентарната квота във ВСС,  където в момента представителите на парламента са колкото и представителите на магистратите.

С такова ниво на политизиране е само Беларус, която не може да се нарече нито демократична, нито е част от ЕС. За сравнение, в Италия и Франция са 16 на 8. В Румъния 14 са от магистратските организации и двама – от парламента. Разликата е очевидна и огромна с българския ВСС.

Идеята за единна и централизирана прокуратура, в която всички обвинители са подчинени на главния прокурор, страната ни е взела от руската конституция, коментира Авджийски. За да се направи в Румъния  антикорупционната прокуратура, очевидна е била необходимостта тя да не бъде единна и централизирана, изтъкна експертът.

Антикорупционният прокурор в Румъния има статута на първи заместник главен прокурор, но само статута. По-нататък в техния Закон за съдебната власт се казва, че антикорупционната прокуратура е независима от всички останали органи, включително и от главния прокурор и главната прокуратура, но не и главният прокурор, има координационна функция спрямо тази прокуратура.

Главният прокурор трябва да бъде дисциплинарно отговорен след реформата в прокуратурата, смята Авджийски. Мандатът на главния прокурор трябва да бъде с продължителността този на ВСС.

Интервюто на Таня Величкова с Любомир Авджийски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени