Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан пред протестиращите: Явното гласуване във ВСС не е проблем за ДПС

Снимка: БГНЕС

Всички акцентират върху отстъпките, които прави РБ, или управляващото мнозинство пред ДПС, който се оказа основен играч в това наддаване, но като че ли се пропуска фактът, че големите отстъпки бяха направени именно от ДПС. Така адв. Петромир Кънчев от Гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ коментира компромиса за конституционни промени, без обаче да ги нарече „исторически“.
Ден след като Реформаторският блок отсече, че няма да има отстъпление от идеите за промени, стана ясно, че такова ще има. Днес депутатите броят подкрепа от 180 гласа за вариант 3 на промени в Конституцията. Постигнато е съгласие за разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, пряк избор на магистрати, засилване правомощията на Съдебния инспекторат и възможност Конституционния съд да бъде сезиран от Висшия адвокатски съвет. Част от спорните въпроси се прехвърлят на Конституционния съд. Това, което няма да се случи на този етап е поисканото от правосъдия министър явно гласуване във Висшия съдебен съвет, свиване на неговия мандат и отчетността му пред парламента.

Предложенията за съдебна реформа на „Правосъдие за всеки“ стигат много по-далече от договорените промени в Конституцията. Трябва да признаем, че е някаква крачка напред, но изключително недостатъчна, изключително малка. Адвокат Кънчев определя, дори подкрепения от тях проект на министър Христо Иванов, като санитарен минимум за постигането на ефективна реформа.
„Правосъдие за всеки“ започва национална гражданска инициатива за подкрепа на своите идеи по Глава трета от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт (Закона за референдумите), за да се опита да ги представи Народното събрание и да го задължи да вземе отношение по тях. Надяваме се този срок да съвпадне между второ и трето четене в Парламента на конституционните промени. Така, че натиск ще има и ще продължим да искаме по-ефективна реформа, включително и в частта Прокуратура, която остава на заден план. Прехвърлянето на отговорността за ключови решения на Конституционния съд, Петромир Кънчев определи като поредна парламентарна тактика с вероятна цел да се легитимират тези решения, но изрази също и опасение за вероятен мотив, с цел промените да бъдат забавени за дълъг срок.
По отношение на шумно обсъжданото в социалните мрежи „пиене на кафе“ вчера сутринта, между представители на Правосъдие за всеки, Протестна мрежа и лидера на ДПС Лютви Местан, адв. Кънчев каза: Именно на нея, г-н Местан заяви, че явното гласуване във Висшия съдебен съвет не е никакъв проблем за него и че ДПС няма абсолютно никакъв проблем да го подкрепи. До 15,30 часа, когато беше втория председателски съвет, очаквахме да бъде постигнато съгласие и по тази точка. Нямаме информация защо такова не се постигна. Обещаният видеозапис ще се появи всеки момент, заедно с всички въпроси, които бяха поставени на г-н Местан, включително и по най-дебатираните пунктове, потвърди още веднъж Кънчев.

По негово мнение е спекула твърдението, че ако мандатът на ВСС бъде намален на 4 години, той може да съвпадне с този на парламента. Правосъдие за всеки настоява за три годишен срок и редуциране мандатите на тримата големи в системата с мотива, че дългото им отсъствие от съдебната зала ги депрофесионализира и превръща в чиновници, които след това се завръщат трудно в нея.
Според Кънчев, последните предложения запазват същото влияние в прокурорската квота на главния прокурор, с единствената разлика, че той да няма може да въздейства върху съда. Той е убеден, че Законът за съдебната власт, който трябва да бъде гласуван наесен, може да компенсира допълнително орязаните на конституционно ниво промени и предлага необходимите механизми. Въпреки това, Инициативата ще настоява за по-радикални решения между двете четения на конституционните промени.
Надявам се, че правителството си дава ясна сметка, че международната общност няма да чака дълго. И обещанията за Шенген, и позитивния доклад по Механизма, и много други неща няма да се случат и натиска оттам ще се увеличава. Шенген ще бъде решаващ фактор в контекста на една разразила се предизборна кампания, добави още Кънчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна