Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева: 82 милиона евро са загубите за българското земеделие от руското ембарго

Снимка: БГНЕС

82 милиона евро са загубите за българското земеделие от руското ембарго, съобщи в предаването „Неделя 150“ земеделският министър Десислава Танева.

44 в млечния сектор, останалите в плодове и зеленчуци – 22, останалите в сектора на месата и преработката. За тази една година от въвеждането на руското ембарго до края на юни преките сделки, които щяхме да имаме, ако не беше това руско ембарго, е на стойност не повече от 10 милиона евро. Най-доброто решение е тези санкции да отпаднат.

На 7 септември се свиква специален съвет на министрите на земеделието само на тема мляко и мерки за подкрепа и ние се надяваме, че искането, което имаме още от декември, да бъде по някакъв начин удовлетворено, за да компенсираме доходите.

Министър Танева коментира също и протестите на земеделците от петък. Според нея вероятно е имало по-приемлив вариант за всички страни за въвеждане на мерки за контрол върху риска от контрабандата на гориво.

На практика става въпрос за т.нар. ведомствени бензиностанции, които в по-голямата си част са бензиностанции, които са изградени по времето на т.нар. "ТКЗС-та", когато се обработваше земеделската земя под тази форма. След това тези ведомствени бензиностанции станаха обекти, с които земеделските производители зареждаха машинния си парк за дейностите си и техният режим не е приравнен, като изисквания и условия, на които отговарят на т.нар. търговски бензиностанции. Министерство на финансите предприема всички мерки за ограничаване на контрабандата. Със сигурност трябва да знаем обаче, че не земеделието и не този сектор е секторът, които провокира контрабандата, поясни министър Танева.

Според Танева:

Може би е трябвало да има едно разграничение по отношение на обемите на вкопаните цистерни на т.нар. ведомствени бензиностанции. До края на август трябва да влезе в сила това изравняване на режима на контрол от страна  на държавата, на изисквания за експлоатация на всички обекти, в които се продава гориво.

Цялото интервю на Лили Маринкова с министър Десислава Танева може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени