Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 хиляди лева струва гасенето на пожара в Рила досега

| обновено на 27.07.15 в 18:33
Снимка: Тихомира Методиева
Битката с пожара, който четвърти ден бушува над Рилската света обител в Национален парк "Рила", вече върви в посока напълно загасяване. Около десет са малките локални огнища, в които още има неизгорели дървета и дънери.

Само единият от хеликоптерите на Министерство на отбраната днес е участвал в гасенето от въздуха. Той е извършил три захода с над 20 прелитания. Изключително ефективна е била логистичната работа на другия хеликоптер, предоставен от частната авиокомпания, каза комисар Георги Толин, началник отдел "Държавен контрол" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Над 300 хиляди лева са преките разходи по погасяването на огнената стихия в защитената територия  за първите три дни. Щетите за природата са в пъти повече. Виновниците за пожарите почти сто процента остават анонимни, каза инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, според когото най-вероятно бракониери са причинили пожара в резервата "Риломанастирска гора".

В недостъпните участъци на пожара се очаква до няколко дни огънят да бъде напълно потушен, казаха от кризисния щаб. След приключване на гасителните действия ще бъде направен анализ на ситуацията от деня и набелязан план за действие утре.

Подробности по темата чуйте в репортажа на Кети Тренчева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна