Доц. Анна Кръстева: По време на избори много хора ще намерят спасение в аполитичността

БГНЕС

Изживяваме лоши дни за българската демокрация и те се превръщат в седмици и месеци. Наблюдава се фасадна демокрация. Губи се логиката и нормалността на коалициите. По време на избори много хора ще намерят спасение в аполитичността. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" политологът доц. Анна Кръстева и преподавател в НБУ:

Все по-често коалиционните партньори гласуват противоположно и все по-често ГЕРБ посяга към коалиция с ДПС. Тази непрозрачност на действията на парламентарните играчи е огромен дефицит за съвременната демокрация и в краткосрочен, и в дългосрочен план.

Според нея младите поколения в България са фундаментално недоверчиви към институциите и апатични в политически смисъл и затова са виновни именно управляващите:

Напоследък наблюдаваме един все по-фасаден парламентаризъм и разпадане на отговорността. Обидите между политическите субекти звучат все по-арогантно и именно в обидите по-ясно се дефинират позициите им. Пример за това е изказването от депутата от ДПС Йордан Цонев към Реформаторския блок, в което той заяви, че "вашата малка партия не е в състояние да каже на ДПС какво, как да прави и защо да го прави. ДПС си защитава позициите, както и когато реши". Това ясно показва позицията на една партия.

Когато се посяга към коалиции, трябва да се прави анализ. БСП, която има голям опит в коалирането, плати изключително висока електорална цена и от една голяма партия се превръща в една все по-малка партия.

Цялото интервю  на Даниела Якова с доц. Анна Кръстева чуйте в звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията
Румен Порожанов

Проверката на 30 храни, купени от Западна Европа и у нас, е показала, че 16 от тях са значително по-скъпи в България

Има разлика в качеството и цените при някои хранителни продукти България и в Западна Европа, показва проверка на земеделското министерство. 16 от общо 30 от анализираните продукти са по-скъпи в България, а 20 процента от изследваните храни са с по-лошо качество.  Агенцията за безопасност на храните анализира пет групи храни - шоколадови, млечни и..

публикувано на 28.06.17 в 14:37

ЕС удължи с половин година действието на икономическите санкции срещу Русия

Европейският съюз удължи с половин година действието на икономическите санкции срещу определени сектори на руската икономика, наложени заради сепаратиския конфликт в Източна Украйна. Политическото решение беше взето единодушно миналата седмица от 28-те лидери на Съюза, а днес процедурата беше формализирана на ниво посланици в Брюксел...

публикувано на 28.06.17 в 14:32

Славчо Атанасов: Добре ще е, ако България трайно привлече у нас бесарабските българи

Българската държава може да свърши добра работа, ако засели трайно у нас българи от Украйна и Молдова, коментира в предаването "12+3" Депутатът от Обединените патриоти Славчо Атанасов . По-рано той предложи бързо отваряне на трудовия пазар за бесарабски българи, които да получат българско гражданство и да бъдат заселени в Странджа-Сакар: Това не е..

публикувано на 28.06.17 в 14:26
Самолети F-16 и

Временна комисия ще проучи процедурата по избор на нови изтребители

Със 106 гласа "за", 89 "против" и осем "въздържал се" депутатите приеха предложението на Цветан Цветанов и група народни представители от ГЕРБ за създаването на временна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. За неин председател беше избран Емил Христов от ГЕРБ. Комисията ще има 19 членове - осем от..

обновено на 28.06.17 в 13:44
Самолет

Радев: Направете разлика - нов или самолет, произведен преди повече от 30 години

Президентът Румен Радев реагира на твърдения, че моделът самолети "Грипен", които България избра за превъоръжаване на военновъздушните сили, вече няма да се произвеждат: Те не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират - те се произвеждат по поръчка. Направете разлика - новопроизведен самолет - за това става въпрос. Другото е..

публикувано на 28.06.17 в 13:40
Веселин Марешки

Марешки смята, че глобата, наложена на негова фирма от КЗК, е част от политическа атака

Фирмата на Веселин Марешки за дистрибуция на лекарства "Фармнет" е глобена с близо 500 000 лева за нелоялна конкуренция. Санкцията е наложена от антимонополната комисия във връзка с прокурорско постановление. От своя страна Марешки отрече обвиненията и заподозря поредна политическа атака: Това е поредният размахан пръст за непослушание и..

публикувано на 28.06.17 в 13:30

12 млн. лева за сигурността по време на европредседателството

Правителството одобри 12 милиона лева за мерки за сигурност по време на европредседателството догодина. От тази сума за МВР са предназначени 9,5 милиона лева, за ДАНС - 500 000 лева, а 2 милиона лева ще получи Столичната община.

публикувано на 28.06.17 в 13:08