Доц. Анна Кръстева: По време на избори много хора ще намерят спасение в аполитичността

БГНЕС

Изживяваме лоши дни за българската демокрация и те се превръщат в седмици и месеци. Наблюдава се фасадна демокрация. Губи се логиката и нормалността на коалициите. По време на избори много хора ще намерят спасение в аполитичността. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" политологът доц. Анна Кръстева и преподавател в НБУ:

Все по-често коалиционните партньори гласуват противоположно и все по-често ГЕРБ посяга към коалиция с ДПС. Тази непрозрачност на действията на парламентарните играчи е огромен дефицит за съвременната демокрация и в краткосрочен, и в дългосрочен план.

Според нея младите поколения в България са фундаментално недоверчиви към институциите и апатични в политически смисъл и затова са виновни именно управляващите:

Напоследък наблюдаваме един все по-фасаден парламентаризъм и разпадане на отговорността. Обидите между политическите субекти звучат все по-арогантно и именно в обидите по-ясно се дефинират позициите им. Пример за това е изказването от депутата от ДПС Йордан Цонев към Реформаторския блок, в което той заяви, че "вашата малка партия не е в състояние да каже на ДПС какво, как да прави и защо да го прави. ДПС си защитава позициите, както и когато реши". Това ясно показва позицията на една партия.

Когато се посяга към коалиции, трябва да се прави анализ. БСП, която има голям опит в коалирането, плати изключително висока електорална цена и от една голяма партия се превръща в една все по-малка партия.

Цялото интервю  на Даниела Якова с доц. Анна Кръстева чуйте в звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията
Владислав Горанов

ГЕРБ и Обединените патриоти разписаха механизъм за отзоваване и номиниране на министри в бъдещия кабинет

ГЕРБ и Обединените патриоти разписаха механизъм за отзоваване и номиниране на министри в бъдещия кабинет. След поредните разговори Владислав Горанов каза: Принципът е, че тази политическа сила, ако приемем, че са два основни субекта в споразумението, която е определила и е дала своята подкрепа за определен член на правителството, тя ще има..

публикувано на 24.04.17 в 19:21
Сергей Лавров

Сергей Лавров: Русия и Запада преминават през период на предизвикателства

На съвместна пресконференция в Москва между върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини , руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия и Запада преминават през период на предизвикателства: Живеем във време на предизвикателства за отношенията между Русия и Запада. Това не ни радва, но не..

публикувано на 24.04.17 в 19:00

Спорове между управляващи и опозиция във Великобритания след изказване на лидера на лейбъристите

Предизборната кампания във Великобритания навлезе в първата си пълна седмица след като премиерът Тереза Мей внезапно обяви извънредни общи избори. Не само обаче въпроси, свързани с миграцията и търговията, са в центъра на кампанията. Въпросите на отбраната откриха „нов фронт“ между управляващите и опозицията. Лидерът на основната..

публикувано на 24.04.17 в 18:31

Димитър Главчев: България ще работи за стабилна основа за бъдещия ЕС

Като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз през 2018 година България ще съдейства активно за постигане на единна визия за бъдещето на съюза. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев пред участниците в Конференцията на председателите на парламенти на Европейския съюз в Братислава.   България ще работи за..

публикувано на 24.04.17 в 17:54

Красимир Грозев: Нито една държава не ползва половинвековни изтребители

В Министерството на отбраната приключиха анализът, оценката и обобщаването на постъпилите предложения в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет. Това са Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия. В рамките на правомощията си работната група е обобщила постъпилите предложения и е изготвила протокол, който ще бъде..

публикувано на 24.04.17 в 17:20
Жан-Клод Юнкер

Юнкер дава подкрепата си за центристкия кандидат Макрон

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер дава подкрепата си за центристкия кандидат Еманюел Макрон още преди втория тур на президентските избори във Франция. Досега ръководителят на институцията винаги се е въздържал от политическа подкрепа в предизборни кампании в държавите-членки на ЕС.  Причините за промяната в случая обясни говорителят на..

публикувано на 24.04.17 в 15:37

Анкара: Отношенията с Брюксел може да се подобрят, ако ЕС прилага споразумението за мигрантите

Турция е получила само 790 милиона от общо 3 милиарда евро, обещани от Европейския съюз съгласно споразумението за ограничаване на потока мигранти от Турция към Европа. Това обяви Ибрахим Калън , говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган . Калън добави, че отношенията между Брюксел и Анкара могат отново да бъдат на правилния път, ако..

публикувано на 24.04.17 в 15:36