Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Еко рали България 2015

Стартът на състезанието ще бъде даден на 31 юли от 16:30 часа пред Гранд Хотел София

Снимка: www.eco.interspeedracing.com

Днес в София ще бъде даден стартът на Еко рали България 2015. Това е едно от дванадесетте световни състезания, които са валидни за купата при автомобилите с алтернативни горива на Международната автомобилна асоциация и третото състезание от този тип, което ще се проведе в България. Някои от страните, в които се провеждат кръгове от международния шампионат за автомобили с алтернативни горива, са Канада, Испания, Италия и Монте Карло. Целта на Международната федерация е чрез този шампионат да се опазва природата, да се популяризират инвестициите в екологичните стоки и превозните средства, които са безвредни за околната среда.
 

В Еко рали България 2015 ще участват автомобили с алтернативно гориво, които са 3 категории: изцяло електрически, хибриди и автомобили на метан и газ. Целта на състезанието не е развиване на висока скорост, защото автомобилите трябва да се движат по правилата за движение по пътищата на страната. Надпреварата е в това екипажите да достигнат крайната точка по икономичен начин, а маршрутът е малко над 500 км.

Организаторът на Еко рали България 2015 Валя Панталеева обясни, че автомобилите, с които 15-те екипажа ще се състезават, са абсолютно заводско производство, няма изисквания към тях и нямат направени модификации. Тя допълни, че всеки собственик на подобен автомобил, който се движи чрез алтернативно гориво, може да участва в такова състезание.

Еко рали България 2015 започва днес от 16:30 часа от центъра на София и ще продължи до 2 август.

Повече подробности за Еко рали България 2015 чуйте от Ивайло Николов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна