Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Стаменов: Повишаването на цената "задължение към обществото" е най-мързеливото решение

Снимка: БГНЕС
Това, което притеснява бизнеса в механизма за повишаване на цената на тока, е, че не са били намерени и активирани всички резерви в енергетиката и се е пристъпило към най-мързеливото решение – повишаване на цената на "задължение към обществото". България става най-скъпата държава след Дания в Европейския съюз по т.нар. "фиксирана компонента" в цената на електроенергията.


Това каза за "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори по повод несъгласието на бизнеса с новите цени на тока, преди официалната пресконференция в БТА:

Това изначално нарушава нашата конкурентоспособност изначално, защото почти половината от крайната цена на електроенергията няма да можем да я договаряме, тя е изначално определена и фиксирана добавка. Другият проблем е, че ние нямаме либерализиран пазар и нямаме достатъчно конкуренция измежду електропроизводителите на свободния пазар.

Нашите преференциални производители, освен че не останахме с впечатлението, че всичко е законно при тях, нито един от тях не е получил нотификация, че не получава прекомерна държавна помощ. Ние нямаме такива нотификации нито за възобновяемите, нито за когенерациите, нито за двата ТЕЦ-а в Маришкия басейн. Това е трябвало да бъде направено, още когато са определени преференциалните цени.

Според него преходът към възобновяема енергия не е направен интелигентно, без натрупването на дефицити: Тогава и правителството, регулаторът, обществото и бизнесът го проспахме това и сега имаме едни огромни преференциални производители, които не могат да ни "влязат в джоба".

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев подкрепи становището на Стаменов, че България заедно с Дания е с най-скъпата съставна част в цената, която не зависи от пазара, определя се от КЕВР и изразява направените грешки:

Тя е половината от цената, която бизнесът плаща. Тя в абсолютен, а не в относителен размер, е най-голяма в ЕС. В нея са включени грешките от скъпите договори, сключени от американските централи зад гърба на обществото. В тази съставна част "задължение към обществото" са включени и ВЕИ-тата, голяма част от които незаконно присъединени. Това го потвърди и доклад от преди няколко дни на временната анкетна комисия към парламента. Голяма част от когенерациите продават също в нарушения.

Цялото интервю на Лили Маринкова с Константин Стаменов и Васил Велев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна