Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Георгиев:

Правосъдието не бива да бъде парцелирано и да отразява промените в партийното представителство

| обновено на 09.08.15 в 14:36
Снимка: БГНЕС

Най-важното е промяната на функциите на Висшия съдебен съвет, а не в промяната на състава му. Правосъдието не бива да бъде парцелирано, не бива на квотен принцип и да отчита промените в партийното представителство, защото тогава започва да се лишава от смисъл. По този начин настъпва политизация на съдебната система. От това никой няма полза.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ следователят от Висшия съдебен съвет Румен Георгиев и обясни:

Провокацията към подкуп затова е инкриминирана, защото това е една симулативна борба с корупцията, под ударите на която могат да попаднат съвършено невинни хора.

Той заяви, че явното гласуване в повечето от съветите в други европейски държави преобладава: Би следвало да се гласува тайно, защото иначе ще се получи – моят електорат срещу твоят електорат. Това наелектризиране и вътрешна конкуренция в магистратските среди е много неприятно.

Георгиев беше категоричен, че споровете около измененията на Конституцията далеч не са най-важното за осъществяването на съдебната реформа в България:

Анализът на това къде се намираме и къде искаме да отидем трябва да бъде съобразено с фактори като намаляването на населението и намаляването на държавните ресурси и очакванията на обществото - бързина и ефективност на правосъдието. Има съдии и прокурори, които смятат, че те са несправедливо натоварвани с работа, не им се осигурява справедливо кариерно израстване и обществото силно подценява техните усилия. Това означава, че те не са мотивирани в достатъчна степен да работят за обществото и държавата. Голяма част от работещите в съдебната система няма да могат да бъдат издържани още дълго от държавата.

То обясни, че у нас върховните съдии са изключително много:

Ние имаме над 130 души Върховен касационен съд, имаме огромен Върховен административен съд. В много други страни върховните съдилища са от 7-9 или най-много 12 души. Това обаче не означава, че има безделници, които нищо не правят. Напротив, във Върховния съд съдиите са натоварени като в районен съд. Въпросът е дали тези съдии трябва да се занимава с толкова много дела.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени