Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата Ротонда "Св. Георги" – храмът, в който е вплетена историята на Сердика и София

Снимка: БГНЕС
Църквата Ротонда “Св. Георги” е най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка в града, датираща от Римската империя.
 

На 3 април 2015 г. се оповести официалното откриване на дарителска кампания за набиране на средства за цифровизация на Храма и последваща реконструкция и реставрация.

Четири месеца по-късно първият етап от проекта – цифровизацията – е реализиран.

Това каза в ефира на Радио София Ирина Никоевска от Фондация "15 века България".

Посредством триизмерно лазерно сканиране е създаден 3D цифров модел на храма, който осигурява съхранение на пълната информация за сградата и стенописите в цифров формат и гарантира възстановяване до най-малък детайл в случай на погиване. Паралелно с това специализирани данни предоставят адекватна информация за текущото състоянието на храма и способстват за вземане на последващи решения, касаещи организация на консервационно-реставрационни дейности.

Сградата на Ротондата е съградена по времето на император Константин Велики през IV век. В църквата се пази най-ранната българска стенна живопис (IX век), която се отличава с висока художествена стойност. Храмът разказва историята на Римската империя, Първото и Второ Българско царство, Османската империя, свързан е и с новата Българска история.

За кампанията, историята на храма и какво прави този архитектурен паметник уникален...

Чуйте подробности от разговора на Симеон Белев с Ирина Никоевска.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени