Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели искат по-строг контрол при прехвърляне на пенсионни осигуровки

| обновено на 25.08.15 в 15:07
Васил Велев
Снимка: БГНЕС

Три от работодателските организации настояха да има по-строг контрол при прехвърлянето на пенсионни осигуровки от частните фондове към държавното обществено осигуряване и преместването на парите отново към пенсионните фондове. 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира:

За нас останаха известни съмнения за това, че движението на партидите в двете посоки, от втория към първия стълб и обратно, е еднакво лесно и равнопоставено. Останаха някои съмнения за това, че законодателството, регламентиращо всъщност Сребърния фонд, трябва да бъде доразвито.
Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че интересите на осигурените лица са защитени:
Искам да ви уверя, че пенсионните фондове управляват много консервативно средствата и са доста ликвидни. Трябва да се стигне едва ли не до решението всички да се прехвърлят от тях към НОИ, за да се реализират, и то чисто хипотетично, някои от притесненията на работодателските организации.

Двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" одобряват възможността за прехвърляне на осигуровки от частен фонд към държавното обществено осигуряване. Президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов посочи:
КТ "Подкрепа" е за това осигурените лица да имат повече от една възможност да управляват старините си. От тук нататък обаче тези възможности трябва да бъдат честни. В момента втората възможност на българите е нечестна.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени