Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" ще настоява за дълбока съдебна реформа

Целта ни е ясна – дълбока реформа в съдебната система, която да доведе до по-бърз процес, по-справедливо досъдебно производство в прокуратурата, както и независимост на магистратите, съдии и прокурори от политически и корупционни влияния.

Това каза за предаването “12+3“ юристът Любомир Авджийски по повод учредяването на национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки", което ще се състои на 6 септември в Пловдив:

Все още не знаем какво ще направят политиците, но нашата роля е да изискаме от тях възможно най-дълбока промяна, каквато трябва да се случи и да доведе до резултатите най-малкото на Румъния, която беше много по-назад от нас и по правосъдие, и по демократичност.


Според Авджийски, борбата за съдебната реформа няма да бъде кратка, но ако гражданското общество и съдийските и прокурорските организации не бъдат активни, тази реформа никога няма да стане факт:

Ще продължат да ни се замазват очите с някакви половинчати мерки, които определено не са тези,от които има нужда системата.

Авджийски заяви още, че част от стъпките, които инициативата предлага за промени в съдебната система и които са били отхвърлени, са именно основният проблем на т. нар. "исторически компромис":

Този исторически компромис е едно "прецакване" на гражданското общество, тъй като онези политици, които го направиха, изглеждаха малко по-мотивирани да има сериозна реформа в съдебната власт, но в края на краищата поради някакви конунктурни съображения решиха да се отдръпнат назад.

Просто продължаваме битката отново за същите седем точки, но дали ще минат тази есен или дали ще има нужда от по-голямо популяризиране на това какви трябва да са стъпките за реформа и защо тези, които се правят сега, не са достатъчни, така че по-голяма част от обществото да се ангажира и да направи натиск към политиците, не мога да кажа,
допълни юристът, който изрази и надежда, че в бъдеще гражданското общество в страната ще дозрее и ще поиска по-сериозно промени в  съдебната система.

Цялото интервю на Даниела Якова и Силвия Великова с Любомир Авджийски чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени