Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска: Операта не е това, което беше по моето време

Снимка: Булфото


От 7 до 27 септември 2015 г. ще се проведе XV Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ.  Прослушването на кандидатите ще бъде на 7 септември в Софийската опера и балет и ще се проведе лично от Райна Кабаиванска. За предаването „Хоризонт за вас“ тя сподели критериите си:

Преди всичко е важно за мен да има талант младият човек. Под „талант“ разбирам онова свещено огънче, което трябва да носи артистът. Гласът е също много важен, но, за мен, преди всичко е важен артистът.

Всяка епоха носи своите изисквания към певците, изтъкна Кабаиванска, която нарече своята генерация: „генерацията след Втората световна война“:

Бяхме минали през всички бедствия, през бомбардировките, през изселванията и пред гласуването. Сета например има един много странен феномен – че големите гласове на световния хоризонт идват от бившите съветски страни. Аз имам някаква теория, много моя, собствена, лична – че тези, които са изкарали мизерия, глад  и т.н. имат по-големи гласове. Може би това е някаква моя фантазия, защото няма никаква научна почва.

Операта не е това, което беше по моето време. Когато аз започвах да пея през 60-те години на миналия век, операта беше нещо много важно. Днес не е много важно или съвсем не е важно. Това е само една страница от всички медии, които днес ни заобикалят.

С отварянето на света, пътят към световната сцена е станал по-труден, категорична е тя. Участниците в големите концерти в миналото са били много по-малко, категорична е тя. Кабаиванска сподели, че е открила влечението си към операта в хора на девическата гимназия в която е учила.

Отнех една част от личния живот, за да я дам на кариерата и една част от кариерата, за да я дам на личния живот. Аз съм доста строг родител, но сега никак не съм строга баба. Винаги е така според мен. Внуците са нещо друго. Това е съвсем друго чувство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна