Гяурова: Очаквам Венецианската комисия да посочи, че промените в Конституцията са крачка напред

БГНЕС

Представители на Венецианската комисия пристигат у нас за дискусия по предстоящото гласуване на конституционните промени. Експертите на българския Институт за правни инициативи ще се срещнат с тях.

От това посещение очаквам за пореден път, доколкото е възможно категорично, да посочат, че предложените промени в Конституцията са крачка напред, каза в предаването „Преди всички“ директорът на Института за правни инициативи Биляна Гяурова.

Според нея е възможно промените да не получат достатъчна подкрепа в Народното събрание:

Това е лош сигнал, защото показва, че въпреки широката коалиция, която е създадена, колко фрагментиран е парламентът и колко скъпа и ценна стока са промените в Конституцията и то по-специално за съдебната власт. През годините съдебната власт придоби изключително сериозно значение. Там минават много сериозни интереси и не без значение, дори чисто политически, коя партия по какъв начин ще изиграе своите козове, за да може да изтъргува в последствие най-сериозно влияние по отношение на съдебната власт.

Биляна Гяурова коментира и казуса с издигането на кандидати за конституционен съдия:

Това, което стана в петък, по време на обсъждането на процедурите за избор и номиниране на съдия в Конституционния съд от парламентарната квота, беше откровено казано един парламентарен цинизъм, който в голяма степен беше гарниран с една арогантност, която за мен е израз на безсилие и нежелание от страна на парламента да се пребори с това манталитетно мишкуване и договорничене предварително.

Според Биляна Гяурова процедурата трябва да започва поне шест месеца преди избора на конституционен съдия.

Цялото интервю с Биляна Гяурова можете да чуете в звуковия файл.


Венецианска комисия, чието официално наименование е Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 година. Основен обект за работа на комисията са законите и законопроектите на държавите-членки, свързани с проблемите на конституционното право, правосъдие, референдуми, избори. Становищата на Венецианската комисия имат препоръчителен характер.Още от категорията

Депутатите отхвърлиха искането за създаване на временна комисия за разходваните средства по електронното управление

Мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на БСП за създаване на временна парламентарна комисия, която да направи пълен преглед на разходваните средства за електронно управление. Прие се предложението на ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев да представи доклад за текущото състояние на разработените компоненти на електронното управление и..

обновено на 19.01.18 в 10:54

Луиза Славкова: От Меркел можем да очакваме подкрепа за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Германският канцлер  Ангела Меркел  пристига на работно посещение в България. Визитата ѝ е по покана на премиера Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят приоритетите на Българското европредседателство и актуалните европейски въпроси. В сряда Меркел прие в Берлин новия австрийски канцлер Себастиан Курц. В края на юни Австрия ще поеме от..

публикувано на 19.01.18 в 09:52

Филип Попов: Бюрото за контрол на СРС може да бъде овладяно от действащото мнозинство в НС

Има възможност Бюрото за контрол на разузнавателните средства да бъде овладяно от действащото парламентарно мнозинство. Това заяви в интервю за "Преди всички" депутатът от БСП Филип Попов , който е член от Специализираната парламентарна комисия за контрол на службите и прилагането на СРС-та. Попов коментира, че критиките на ръководителя..

публикувано на 19.01.18 в 09:08

Татяна Буруджиева: За една година президентът Радев успя да придаде личностен характер на институцията

През първата си година като президент Румен Радев е успял да придаде личностен характер на институцията и това поведение се одобрява от българите. Това коментира политологът Татяна Буруджиева в интервю за предаването "Преди всички". Според нея президентът е лоялен към партия БСП, което се дължи на неговия характер и професия...

публикувано на 19.01.18 в 08:47

Томислав Дончев ще отговаря на питане на левицата за политиката за електронно управление

Днешният парламентарен контрол ще започне с питане на левицата към вицепремиера Томислав Дончев за политиката по изграждане на електронно управление.  Социалистите предлагат създаване на временна парламентарна комисия, която да направи пълен преглед на разходваните средства за електронното  управление . От БСП настояват още до 28-и февруари..

обновено на 19.01.18 в 08:27

Първата година на Доналд Тръпм като президент на САЩ

Има добри неща в икономически план, които се случиха през първата една година от управлението на  Доналд Тръмп , но езикът и много от действията на американския президент разделиха обществото. Това заяви преподавателят по икономика във Вашингтон  Асен Асенов  за предаването "Преди всички". Асенов изтъкна, че в САЩ е регистриран икономически..

публикувано на 19.01.18 в 08:20

Новият австрийски вътрешен министър обяви създаването на нова структура за охрана на границите

Новият австрийски вътрешен министър Херберт Кикъл обяви създаването на нова структура за охрана на границите, за да не се допусне повторение на мигрантския поток от 2015 година, предаде Франс прес.  Това формирование за охрана на границите може да бъде мобилизирано за "подсигуряване на граничен пункт и извършване на проверки на самоличността",..

публикувано на 19.01.18 в 07:30