Гяурова: Очаквам Венецианската комисия да посочи, че промените в Конституцията са крачка напред

Снимка: БГНЕС

Представители на Венецианската комисия пристигат у нас за дискусия по предстоящото гласуване на конституционните промени. Експертите на българския Институт за правни инициативи ще се срещнат с тях.

От това посещение очаквам за пореден път, доколкото е възможно категорично, да посочат, че предложените промени в Конституцията са крачка напред, каза в предаването „Преди всички“ директорът на Института за правни инициативи Биляна Гяурова.

Според нея е възможно промените да не получат достатъчна подкрепа в Народното събрание:

Това е лош сигнал, защото показва, че въпреки широката коалиция, която е създадена, колко фрагментиран е парламентът и колко скъпа и ценна стока са промените в Конституцията и то по-специално за съдебната власт. През годините съдебната власт придоби изключително сериозно значение. Там минават много сериозни интереси и не без значение, дори чисто политически, коя партия по какъв начин ще изиграе своите козове, за да може да изтъргува в последствие най-сериозно влияние по отношение на съдебната власт.

Биляна Гяурова коментира и казуса с издигането на кандидати за конституционен съдия:

Това, което стана в петък, по време на обсъждането на процедурите за избор и номиниране на съдия в Конституционния съд от парламентарната квота, беше откровено казано един парламентарен цинизъм, който в голяма степен беше гарниран с една арогантност, която за мен е израз на безсилие и нежелание от страна на парламента да се пребори с това манталитетно мишкуване и договорничене предварително.

Според Биляна Гяурова процедурата трябва да започва поне шест месеца преди избора на конституционен съдия.

Цялото интервю с Биляна Гяурова можете да чуете в звуковия файл.


Венецианска комисия, чието официално наименование е Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 година. Основен обект за работа на комисията са законите и законопроектите на държавите-членки, свързани с проблемите на конституционното право, правосъдие, референдуми, избори. Становищата на Венецианската комисия имат препоръчителен характер.Още от категорията
Румен Порожанов

Министър Румен Порожанов на среща с розопроизводители в Министерството на земеделието

След няколкодневни протести на розопроизводителите срещу ниските изкупни цени на розовия цвят министърът на земеделието се среща днес и с дестилериите, които произвеждат розово масло. Според протестиращите цените на розите тази година са три пъти по-ниски отколкото миналата година и това води до загуби за земеделците и изкореняване на розови насаждения...

обновено на 20.05.18 в 12:41
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: След приетата в София декларация се замъгли хоризонтът за членството на Западните Балкани в ЕС

Проблемът не е, че няма конкретна дата за присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз, а че след приемането на декларацията в София се замъгли хоризонтът за членството. Това коментира в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни..

публикувано на 20.05.18 в 12:30
Красимир Каракачанов

Каракачанов: Двойните стандарти на западноевропейските държави са причината за недоверието между балканските страни

„Проблемът е, че на Балканите има много двойни стандарти от страна на западноевропейските държави, които видяхме включително и на последната среща. Именно тези двойни стандарти са причината за това недоверие между отделните балкански държави, защото те бяха използвани блоково за интересите на една или друга, претендираща за влияние на..

обновено на 20.05.18 в 12:23

Турският президент Ердоган ще участва в митинг в Сараево

Турският президент Реджеп Ердоган ще участва в митинг в Сараево днес и ще се срещне с Бакир Изетбегович – босненският член на колективното президентство на страната. Реджеп Ердоган ще изнесе реч пред Шестия конгрес на Съюза на европейските турски демократи – организация, която обединява турските общности в Западна Европа. Очаква се да..

публикувано на 20.05.18 в 11:57
Сергей Станишев

Станишев: Конкретните ангажименти за допълнително финансиране на страните от Западните Балкани са успех за Софийската среща

"Срещата на върха ЕС- Западни Балкани беше важна за България. В наш пряк интерес е бъдещето членство на страните от Западните Балкани в ЕС, стабилизацията на региона да се случват, защото не може ние да сме добре, ако съседите ни са зле". Това каза в интервю за специалното издание на предаването „Неделя 150“ председателят на Партията на..

публикувано на 20.05.18 в 11:24

Д. Цанчев: Софийската среща на върха гарантира развитието на приоритета за европейско бъдеще на Западните Балкани

Срещата на върха ЕС- Западни Балкани, след 15 години, успя отново да извади на преден план темата за европейското бъдеще на Западните Балкани. Шестте държави от региона получиха втори шанс чрез Софийската среща. Това каза в интервю за специалното издание на предаването „Неделя 150“ постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев...

публикувано на 20.05.18 в 11:08
Майкъл Пенс

Майкъл Пенс и Алексис Ципрас са обсъдили по телефона преговорите по преименуването на Македония

Вицепрезидентът на Съединените щати Майкъл Пенс и премиерът на Гърция Алексис Ципрас са обсъдили по телефона преговорите по преименуване на Бившата югославска република Македония. Това съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от ТАСС. Според съобщението, Пенс е благодарил на Ципрас за проявеното от него и македонския премиер Зоран Заев "лидерство"...

публикувано на 20.05.18 в 11:04