Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весна Пусич: Унгария прави грешка с изграждането на ограда по границата си с Хърватия

Николай Кръстев и Весна Пусич
Снимка: Николай Кръстев

Ситуацията е под контрол, макар че в Хърватия през последните часове в страната са влязоха повече от 5700 бежанци. Наш ангажимент е да ги регистрираме, да им осигурим медицинска помощ, храна и вода и настаняваме в специализирани центрове. Сред хората има както бежанци, така и икономически мигранти.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ хърватският вицепремиер и министър на външните работи Весна Пусич, която изрази и притеснения от евентуално продължаване на тенденциато. Тя коментира и изказването на  унгарския премиер Виктор Орбан, че Будапеща ще изгради стена и по границата си с Хърватия:

Суверенно право на всяка страна е да взема решения за изграждане на такива съоръжения. Смятам обаче, че Унгария прави грешка. Нали допреди  25 години тя беше отвъд „Желязната завеса“ и сега сама отново я спуска тази завеса.  Определям това като ирония на историята. Надявам се, че ще се намерят някои по-подобри решения. Трябва да се договорят някой общи стандарти за Европа в тази област.

Ливан, Йордания и Турция носят на плещите си огромната тежест от вълната и се нуждаят от помощ, подчерта Пусич. След нея страните от Централна Европа трябва да търсят общо решение на проблема с мигрантската криза:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна