Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от терасите на НДК стана дом на кошери с пчели

Снимка: Радио ВИДИН

Фондация  „Имам си кошер” ни призовава да поставим по един кошер с пчели дори и в градска среда. Идеята е да се вдъхновят един милион човека да гледат поне по един кошер и да се популяризира ползата от пчелите за природата и за нас хората. От днес една от терасите на Националния дворец на културата е  дом на два кошера, пълни с пчели и медни пити.

В световен мащаб пчелите  изчезват и последните 5 години са намалели с 30 %. Млади ентусиасти работят, за да променят тази тревожна статистика и помагат на пчелите, като им подсигуряват уютен и  удобен дом, в който пчелите да се развиват и да живеят. Така и в градска среда всеки може да отглежда пчелите като  домашни любимци, увери Трифон Михайлов - съосновател на фондация "Имам си кошер".

Кошерите са изработени от чам, боядисани със сертифицирана боя, дъното е изцяло на мрежа, което осигурява перфектна вентилация в кошера и по този начин пчелите нито се прегряват, нито изстиват. С този кошер може да се добива между 5 и 10 килограма мед годишно. Направени са изследвания и е установено, че медът от тези кошери в градската среда е с много високи  качества. Самите кошери са направени по система, която не изисква почти никакви грижи.

По-малко от  хиляда лева трябва на човек да стане любител пчелар, да си вземе един или два кошера с всичките необходими принадлежности и пчелното семейство. Трябва човек да е спокоен и да е наясно, че пчелите са част от нашата природа и благодарение на тях имаме и храна, и дрехи, обясни Трифон Михайлов:

Вярвам, че хората ще разберат, колко е важно да има пчели и колко  е страшно, ако тях ги няма. 70% от храната зависи от пчелите. Няма да имаме и дрехи, защото пчелите опрашват памука. Няма да имаме нито дънки, нито тениски, абсолютно нищо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна