Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от центъра на София се затваря заради Европейския ден без автомобили

Пускат ретротрамвай из централната градска част на столицата

| обновено на 22.09.15 в 11:53
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Отборът на Техническия университет в София ще покаже автомобила, с който зае второ място в състезанието в Ротердам тази година, организирано от международна компания за добив и търговия с нефт и нефтени продукти.

Днес е последният ден от  Европейската седмица на мобилността и по този повод София отбелязва Европейския ден без автомобили. От 9:00 до 17:00 часа, част от центъра ще е затворен за автомобили.

Организацията е добра и движението се извършва спокойно, каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ зам.-кметът на София по транспорта Любомир Христов:

Събитията, които се организират в централната градска част, не се отразяват негативно на движението. За 9-а поредна година София се включва в тази инициатива и за 4-а година затваряме малък периметър от центъра на столицата. Смисълът на това е да се убедим, че не е винаги наложително да се придвижваме с автомобил. Имаме приета ясна програма с конкретен обхват, одобрени от Общинския съвет, по посока на насърчаването на използването на велосипеди.

От Столичната община уточниха, че ще е затворена ул. "Ген. Гурко“ в участъкът от бул. "Васил Левски“ и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви“.

Пред Спортната палата започнаха състезания, томболи и други прояви, с които се насърчава използването на алтернативен транспорт.

От 10:00 до 12:00 и от 15:00 до 18:00 часа, столичани и гости на София ще могат да се разходят из централната градска част с ретротрамвай по маршрут от площад "Журналист".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна