Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Смилов: Отстъпление от разделянето на ВСС ще означава провал на конституционната и съдебната реформа

Не бива да се стига до там прокуратурата да контролира сама себе си чрез мнозинството в прокурорската колегия на Съвета

Снимка: www.dnevnik.bg

Участието на "Атака" в разговора за конституционните реформи беше изненада, както и поведението на АБВ, която все пак участва в управленския формат и има министър в това правителство.
 

В крайна сметка, резултатът е добър, защото мина на първо четене предложението за промяна на Конституцията.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" политологът Даниел Смилов. Аргументът, с който "Атака" обясни поведението си, не издържа много задълбочен анализ, смята експертът, според когото партията, която се е маргинализирала в настоящия парламент, се опитва да покаже друго – по-конструктивно, лице.

Ясно е, че когато се тръгне на този вариант – максимално широко мнозинство, ще трябва да се правят компромиси към различни партии, особено в един парламент с 8. На практика, общо взето, всеки ще получи възможност да поставя определени свои искания. Важното е в този процес все пак да не "окапят" от централните идеи на реформата и да не се стига до компромиси, които я обезсмислят.

Очевидно е, че в този парламент не може да има конституционна реформа без участието на ДПС, заяви Смилов, който очаква партията да се опита да извлече максимална изгода за себе си от позицията си.

В международен план не съществуват изисквания за политическата квота в кадруващия орган за прокуратурата, отбеляза Смилов и изтъкна другата опасност:

Самата прокуратура е йерархичен орган и ако се окаже, че тя може да избира мнозинството от органа, който следи за законността на нейната работа и кадрува при нея, ще се окаже, че тя става безконтролна, защото самата прокуратура, най-вече в лицето на главния прокурор, ще се контролира от самата себе си. Това е разковничето.

Хората ясно разбраха, че разковничето на тази конституционна реформа е в разделянето на ВСС по определен начин, който дава възможност за по-голяма отчетност и отговорност на прокуратурата. Ако точно този принцип бъде разводнен, за мен това упражнение ще си бъде провал. И ми се струва, че Борисов го осъзнава. Ще се търси удържането на консенсуса от първото четене.

Интервюто на Борислава Борисова с Даниел Смилов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени