Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Я. Танева: Ако приемем, че проблемите могат да бъдат мотор за промяна, то имаме изключително много гориво

Снимка: Капитал


Като общество рядко настояваме на обществените си блага по добре комуникиран начин и рядко изискваме справедливост. Рядко имаме смелост да вложим гражданската си енергия в създаването на новото.

Това заяви за предаването „Хоризонт до обед“ Янина Танева, един от основателите на "Фабрика за идеи". Според нея фабриката е начин да се търси промяна „отдолу нагоре“ и да се докаже съществуването на колективна интелигентност, гражданска креативност.

Има смисъл в натрупването на такива модели, един от които биха могли да акумулират след време един друг ефект, едно друго общество, в което всички съзнаваме собствената си роля, настояваме и разбираме, че политиците просто временно управляват нашите общи ресурси, те не са ни шефове, не са феодали, а са наши подизпълнители. 

Спред Танева, ако използваме изобилието от информация около нас, като общество можем да създам общество на изобилията. В момента живеем в общество на ограничения като дефицит на справедливост, дефицит на правосъдие, на социални възможности.

Приключи регистрацията на "Предизвикателството за социална промяна" – един опит, в който хора от цялата страна ще посветят 4 дни на опити за разрешаване на сериозни общественозначими проблеми. Записали са се 43 екипа от цялата страна на възраст между 18 и 66 години. Над половината от записалите се са заявили желание да разрешават проблеми в сферата на образованието, каза Танева:

Това означава осъзната спешност – една стъпка преди общност. А общността е една стъпка преди промяната. Нашата цел е да създаваме такава общност от осъзнати хора, които биха искали да работят по-ефективно за решаване на социални предизвикателства.

Други водещи теми са бедността, околната среда, работата с бежанците, работата с ромски общности.

Ако приемем, че притесненията и проблемите около нас могат да бъдат един мотор за промяна, то имаме изключително много гориво в България. По-добре да го ползваме за позитивна промяна, отколкото за оплаквания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна