Лен Хоменюк: Бизнес сделката със златната мина в Киргизстан е съвсем открита и прозрачна

Лен Хоменюк
Снимка: www.bnt.bg

Семейството ни създаде един сайт, който съдържа цялата информация по случая на български и английски език, така че там всичко подробно е описано около случая.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ геологът Лен Хоменюк, канадско- американски гражданин, който в момента е принудително в България.

В страната ни го застига червената бюлетина на Интерпол по повод искането на Киргизстан той да бъде предаден във връзка с разследване за преструктурирането на една от големите мини в страната. По искането за екстрадицията на Лен Хоменюк ще трябва да се произнесе
българската съдебна система, въпреки че страната ни няма двустранно споразумение между България и Киргизстан.

Със съпругата ми Марина Стивън сме тук вече 62 дни – аз бях първо задържан, след това под домашен арест, а наскоро ме освободиха под гаранция, поясни Хоменюк и допълни, че съдът ще гледа неговия казус на 7 октомври:

Обвиненията касаят периода 2003 година, когато компанията, за която работех – една много голяма златна мина в Киргизстан, предоговори условията на едно споразумение, което беше сключено през 1993 година. Киргизстанците не бяха доволни от условията и поискаха да се предоговорят и в резултат на това дружеството беше преструктурирано.

Подсъдимият обясни, че от тогава в Киргизстан са се състояли вече две революции, а президентът е бил сменян общо три пъти, като всеки нов обвинява предишния за икономическите решения, които са взети:

Мисля, че проблемът е чисто политически – киргизстанците отново се опитват да предоговорят условията за тази мина, като по този начин притискат сегашното ръководство чрез тези обвинения.

Лен Хоменюк подчерта, че въпросната златна мина е огромен актив за киргизката икономика, защото генерира някъде около 30% от брутния вътрешен продукт и заяви категорично, че когато е бил начело на компанията не са били извършвани никакви престъпления:

Става дума за една бизнес сделка – съвсем открито и прозрачно направена, а всички плащания, които са направени, са направени в полза на правителството – не сме давали подкупи и не сме участвали в корупционни сделки.

Партньор тогава ни беше Европейската банка за възстановяване и развитие, както и Международната финансова корпорация, а Международният валутен фонд ни консултираше и всички споразумения бяха преглеждани от международни адвокатски колегии, допълни обвиняемият и сподели надеждите си, че неговото обжалване на “червената бюлетина“ на Интерпол ще се увенчае с успех.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


print Отпечатай
Още от категорията

Паралелки с дуално обучение за деветокласници в Шумен

За първи път, през следващата учебна година, в Шуменска област ще има две паралелки с дуално обучение в 9 клас. По предложение на две фирми, в Професионалната гимназия по химични технологии и дизайн в Нови пазар ще се обучават ученици по специалността "Технология на керамичното производтво". А в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и..

публикувано на 26.02.17 в 21:30

Над 15 хиляди лева санкция за некачествено снегопочистване в Разград

Общината в Разград е санкционирала с 15 600 лева фирмата, ангажирана със снегопочистването на града, поради некачествена работа през месец януари. Разградският кмет Валентин Василев припомни, че в по време на обилните снеговалежи се е наложило използването на  допълнителна техника за справяне със зимната обстановка. Общо на сезон, снегопочистването на..

публикувано на 26.02.17 в 21:15

Сирни Заговезни е

Днес е Прощалната неделя или празник на всеобщото опрощение, според църковния календар.  Във всички църкви в страната се отслужва литургия, посветена на опрощението.  Вечерта всеки човек иска прошка от другите, за да може да започне поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение.  Да простиш и да ти бъде..

обновено на 26.02.17 в 19:57

5 000 души взеха участие в шествието в Москва в памет на руския опозиционен лидер Борис Немцов

Около 5 000 души участваха в шествието в Москва в памет на убития преди две години опозиционен политик Борис Немцов . Той беше застрелян на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл през 2015-а година.  В шествието се  представители на либералната опозиция, сред които лидерът на..

обновено на 26.02.17 в 19:52

Цв. Томов: Няма сериозно основание да се говори за касиране на избори заради липсата на машинно гласуване

От „Лирекс“ не можаха да ни дадат гаранции, че дори на 20-и март могат да доставят всички необходими машини и, съответно, да се извършат всички необходими дейности, които трябва, за да може на 26-и да се проведат нормални избори. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ говорителят на ЦИК Цветозар Томов .  Той уточни, че от..

обновено на 26.02.17 в 19:50

Ръст на туристи отчитат хотелиерите във Великотърновска област

Хотелиерите във Великотърновска област отчитат близо 1 милион лева приходи от нощувки за миналата година. 64-процентен ръст бележат и приходите от чуждестранните туристи. 107 хотела, мотела и хижи са приемали туристи в края на миналата година във Великотърновско. Хотелиери и хижари отчитат близо 25 хиляди нощувки, за които са платили в общините..

публикувано на 26.02.17 в 19:49

Изграждат ситуационен център за контрол на видеонаблюдението в Кюстендил

В Кюстендил ще бъде изграден ситуационен център за контрол на устройствата за видеонаблюдение на училищата и детските заведения. Идеята е въпросният център да е разположен в Районното полицейско управление. Така училищата и обединените детски заведения ще имат връзка и ще могат по-лесно да контактуват с охранителните органи и евентуални инциденти...

публикувано на 26.02.17 в 19:46