Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кр. Калинов: На предстоящия вот не се очакват толкова сериозни проблеми, че да провалят изборите

Снимка: БГНЕС

На предстоящите избори не се очакват толкова сериозни проблеми, че да провалят изборите, но на места се очертава сложна ситуация, смята проф. Красимир Калинов – преподавател в Нов български университет, бивш член на ЦИК:
 

Очертава се доста сложна ситуация в някои населени места, не във всички, където, ако човек има желание да изпълни пълната програма, ще трябва да гласува с 5 вида бюлетини, което е доста сложна задача. Такива секции, като технология на гласуването, няма да бъдат твърде много, но все пак достатъчно. Аз мисля, че с малко информация, нещата не би трябвало да бъдат толкова сложни, коментира в предаването "Преди всички" проф. Красимир Калинов – преподавател в Нов български университет, бивш член на ЦИК.

Според него никога досега в изборите у нас, които са правени след 89-а година, активността не е била точно прогнозирана:

Има обаче някакви тенденции, които се забелязват – на местните избори да гласуват около 50 – 60 процента, и това се запазва устойчиво във времето. Съмнявам се, че референдумът ще бъде онзи съществен дразнител, който ще накара хората да хукнат към избирателните секции.

МС е сключил договор с БНБ, която от своя страна, като подизпълнител, който може да отпечатва коректно бюлетините, е наела още 5 печатници – изпълнители, каза още проф. Калинов и допълни:

Имаме шест печатници с капацитет и оборудване, които могат да се справят със задачата.

Цялото интервю на Таня Милушева с проф. Красимир Калинов може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна