Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детство без решетки

БНР Новини

Незабавна реформа в детското правосъдие за пълното зачитане на правата на децата в България искат три неправителствени организации и започнаха обществена кампания „Детство без решетки“.
Към момента над 10 000 деца в България са засегнати от действащия 60-годишен Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ЗБППМН), а над 2 000 деца са преминали през затворени институции - поправителни домове, следствени арести, полицейски и гранични управления, домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни, интернати.
Български хелзингкски комитет (БХК), Национална мрежа за децата (НМД) и Институт по социални дейности и практики (ИСДП) децата са инициаторите на кампанията за реформа в детското правосъдие и обръщат внимание на сигнали и данни във връзка със следните проблеми в затворените институции за деца:
• Множество данни за насилие и малтретиране на деца в местата за лишаване от свобода - поправителни домове, арести, полицейски и гранични управления, домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни, интернати.
• Настаняване при неприемливи материални условия (липсваща или лоша вентилация, хигиена, осветление, отопление и съоръжения за топла вода, санитарни помещения и други).
• Никакъв достъп до образование (като в следствените арести) или лошо качество на образованието.
• По време на задържането, контактите със семейството и външния свят се случват по изключение, като на някои места са обект на институционален контрол и цензура.
• Децата в затворени институции нямат достъп до адекватна медицинска помощ. Повечето от институциите не разполагат с щатни медицински специалисти и нямат медицински специалист на денонощно разположение.
• Рядкост са външните проверки, извършвани от независими органи извън администрацията на местата за лишаване от свобода.
Всичко това представлява сериозно нарушение на международното право по правата на човека, включително на Конвенцията на ООН за правата на детето, според която лишаването от свобода трябва да се налага само като крайна мярка и за възможно най-кратък период.

В студиото ще коментираме проблемите с гостите: Светла Баева, директор на програма „Кампании и комуникация“ - БХК, Диляна Славкова, Програмен координатор „Семейство и детско правосъдие" - НМД, професор Нели Петрова, председател на сдружение „Институт по социални дейности и практики"; експерт от Министерство на правосъдието.

вторник, 6 октомври от 21.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна