Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Моллова - голямото завръщане

След дълго прекъсване прочутата пианистка отново е солист на Софийската филхармония

Снимка: uniart.bg
В четвъртък Милена Моллова ще излезе на сцената в зала "България" като солист на Софийската филхармония - след едно необяснимо дълго отсъствие. Първата ѝ изява с този оркестър е още през 1953 - тогава Милена е на 13 години, а диригент е Саша Попов. Следват още много през следващите десетилетия.

Междувременно Милена Моллова печели 5-а награда на станалото легендарно първо издание на Международния конкурс "П.И. Чайковски". Тогавашните лауреати поддържат връзка през годините, срещат се на големи форуми, при журиране на конкурси, по сцените - защото всички те изграждат една сериозна и значима кариера. След този конкурс Милена Моллова печели награди от други престижни пианистични форуми като Конкурса на ARD в Мюнхен, "Бетовен" във Виена,  "Маргарита Лонг" в Париж. Тя е "конкурсен тип", защото има вяра в своите възможности. Вяра, базирана на многото свирене ("всеки ден учех по един нов етюд") в детските и младежките си години. Свирене, което й се отплаща до ден-днешен.

Справяла се е с какво ли не - с разучаването на концерт за броени дни, разбирайки че ѝ предстои да свири не този, който е очаквала (объркване на номерата просто), с предизвестени победители на конкурси, в които със сърцатото си музициране и вродената си непримиримост е успявала да "обърне" нагласите на жури и публика.

Да не забравяме преподавателите на Милена Моллова -  Димитър Ненов,  Панка Пелишек, Емил Гилелс. Те развиват големия й талант, който е безспорен, и то от съвсем ранна възраст. Била е съвсем дете, когато се премества в София от родния Шумен за да учи в интерната за даровити деца. Със специално разрешение заършва "набързо" музикалното училище и става най-младата студентка в Консерваторията.

Историята на Милена Моллова и Първия концерт на Чайковски започва, когато тя е на 17 - научава го за предстоящия конкурс. Именно него си избира сега за този концерт със Софийската филхармония.

Чуйте разговора ни с проф. Милена Моллова в сутрешното "Радиокафе" на Радио София - за избора на концертите, за Красимир Кюркчийски, който посвещава първия си концерт на Панчо Владигеров, който обаче умира преди концертът да е завършен и затова Кюркчйски се съветва именно с Милена Моллова (на нея пък посвещава втория си клавирен концерт); за магията на сцената, която се получава, когато диригент е Найден Тодоров; за вечерите, в които е свирила и по три концерта (Бетовен, при това) и за усещанията преди срещата с публиката в зала "България" в четвъртък.

А междувременно, въпреки че навърши 75 години, Милена Моллова "не мирясва" - пътува непрестанно, свири много камерна музика (но не само), преподава, води майсторски класове, канена е за жури на престижни конкурси, концертира в Европа и САЩ.  Нека не забравяме, че  многобройните години на своята блестяща солистична кариера Милена Моллова е била солист на най-значими български и европейски симфонични оркестри и е свирила под палката на най-големи български диригенти като Добрин Петков и световни знаменитости като Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин и много други.

Емблематичен акцент в репертоара на Милена Моллова е изпълнението на цикъла от 32 сонати на Бетовен, представен в 9 концерта - значима творческа задача, реализирана досега от малцина. Освен представянето на клавирните сонати на Бетовен, Милена Моллова осъществява и два цикъла с пълно интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка - в сътрудничество с Дина Шнайдерман, а след това и с Георги Бадев. През последните години тя концертира активно и с известния цигулар Марио Хосен. Наред с интерпретацията на класическия репертоар, пианистката поема предизвикателствата на изпълнения на произведения на съвременни композитори от Австрия, Италия, САЩ, Швейцария, като представя премиери и свири многократно съвременни български творби от Красимир Кюркчийски, Димитър Христов, Тодор Стойков, Георги Арнаудов.

Дълго години тя е професор  в Националната музикална академия , в Северногръцката консерватория в Солун, както и ръководител на Департамент "Музика" в Нов български университет.

Четвъртък, 8 октомври - зала "България"

Чайковски - Kонцерт за пиано и оркестър № 1
Кюркчийски - Концерт за пиано и оркестър № 1

Софийска филхармония
солист: Милена Моллова
диригент: Найден Тодоров

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна