Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Юшченко: Украйна никога не е била толкова близо до европейския път на развитие

Виктор Юшченко
Снимка: Николай Кръстев

Ако погледнем назад във времето, трябва да отбележим, че украинците не сме имали собствена държава през последните 350 години.


Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Събота 150“ бившият президент на Украйна Виктор Юшченко:

През 20 век Украйна шест пъти е обявявала  независимост – независимост, която винаги е била отнемана от външен враг. А през последните 24 години, от както Украйна е независима, ние изминахме дълъг път на  завръщане у дома.

През последните 100 години, Украйна никога не е била толкова близо до европейския път на развитие, подчерта
Юшченко.

Според бившия президент случващото се в Източна Украйна и в Крим не е вътрешнополитически проблем:

Това като цяло е свързано с външната политика на Русия, която иска да формира самостоятелно дневния ред на световната политика. Събитията в Украйна потвърждават, че с действията си, Русия разруши фактически установения международен ред от края на Втората световна война.

Създава се усещането, че механиката за сигурност, която преди възпираше подобни агресивни действия и създаваше условия за равновесие, сега явно не работи, допълни Виктор Юшченко и обясни:

Явно целта е Украйна да бъде нестабилна -  свидетели сме на опит, ако не да се държи Украйна до руската орбита,  то поне да е наблизо до нея и заради това Русия се стреми към федерализация на Украйна, към автономия на тези региони или пък към създаването на някакви арклави, ръководени политически от Москва и финансирани от Киев. Струва ми се, че Путин работи върху варианта за трайна дестабилитирация на Украйна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени