Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари предлагат да се създаде фонд за лечение на пострадалите при катастрофи

Адам Персенски: Министерството на здравеопазването ще подкрепи идеята

Началниците на петте най-големи реанимации в страната поискаха чрез допълнителна застраховка или фонд да се плаща на болниците за лечението на пострадалите при катастрофи, а да не се натоварва бюджетът на Здравната каса. Дружеството на анестезиолозите ще внесе това предложение в Министерския съвет и здравното ведомство и така няма да се отежняват и бюджетите на болниците.

Началникът на Военномедицинската академия ген. Николай Петров съобщи, че средно разходите за лечението на един пациент след претърпяна катастрофа е 21 хиляди лева, а Касата покрива едва 2 200 от тях:

Дали към сега действащи застраховки да се добавят такива клаузи, дали да се създадат нарочно нови застраховки, дали по линията на създаването на фонд за лечение на пострадали при пътно транспортни произшествия. Това ще оставим да го реши държавата, но нашето мнение e, че тъй като не се касае за болестен процес, не бива тези огромни пари да се изсипват от нашите вноски в нашата здравно осигурителна каса. Трябва да има яснота, трябва да има регламент и трябва да е ясно за какво, кой и как плаща, защото в момента се размиват нещата. В момента сме малко на принципа "дайте да помогнем, дайте да дадем", но накрая всичко това опира до някакви цифри. Ето това е нашият апел. 

Проф. Милан Миланов, който е началник на централната реанимация в "Пирогов", съобщи, че през спешната болница само за месец са преминали 450 жертви на катастрофи, а лечението на ден за тежко пострадал при такова произшествие е 1500 лева:

Да гарантираме добрата медицинска услуга, защото ниските приходи водят до снижаване на качествена медицинска услуга. Няма защо да го крием от вас, при липса на пари така става. В интензивните отделения ние се превръщаме в тежко бреме за цялата болница. Целият контингент спешни пациенти трябва да бъде защитен през допълнително държавно финансиране.

Министерството на здравеопазването ще подкрепи директорите на петте болници, които поискаха създаването на фонд за лечение на пострадалите при катастрофи, обяви заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски:

Такава идея трябва да бъде подкрепена, тъй като разходите по един пострадал при такава катастрофа са големи. Ние дори очаквахме да бъдат повече. Според статистиката те са 5500 лева, но това са разходи само за лекарства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна