Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амнести Интернешънъл" поиска независимо разследване на смъртта на мигранта край Средец

Р. Дечева: Трябва да разговаряме не само за темите, които повдига „Амнести Интернешълнъл“

| обновено на 17.10.15 в 11:46
"Амнести Интернешънъл" поиска независимо и прозрачно разследване на обстоятелствата, довели до гибелта на афганистанския мигрант край Средец. Представителят на правозащитната организация Барбора Черноселкова отбеляза, че това е първият случай, при който в европейска държава умира мигрант, прострелян от полицейски куршум.

Ние призоваваме за пълно и независимо разследване на случая. То трябва да установи дали полицията е упражнила сила пропорционално и дали действията й са били приемливи. Като казвам "пропорционално" имам предвид, дали е отговаряла на опасността и на ситуацията. Също така ние сме много разтревожени от ситуацията, че може би става дума за хора, които търсят подслон и вместо да бъдат защитавани, полицията е взела доста екстремни мерки. Но както казах, трябва да има разследване и да се установи какво точно се е случило при това преминаване на границата.

По-рано министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи действията на полицаите край Средец като „много адекватни“, а смъртта на мигранта - като резултат от „неприятно стечение на обстоятелствата“:

Мисля, че нашите служители са действали много смело, много рисково, с цел да спасят ситуацията и да задържат тази група. Нека не забравяме, и първото нещо, което трябва да помним в тази ситуация, че става въпрос за незаконно преминаване на българската граница. Нашето основно задължение е да пазим българската граница, да не допускаме незаконното преминаване и в този смисъл служителите са си свършили работата.

Случаят със инцидента с нелегалния мигрант край Средец занимава международните медии. Причината е, че за първи път служител на властите от ЕС е причинил преднамерено, случайно или по стечение на обстоятелствата, смърт на лице с произход от различни страни от тези на територията на ЕС, каза в предеването "Събота 150" Румяна Дечева – председател на Европейското общество за защита на човешките права в България:

Трябва обаче да започнем да разговаряме малко по-дълбоко, не само за темите, които повдига „Амнести Интернешълнъл“. В български аспект трябва да се навържат нещата – целта ни да влезем в Шенген, което е свързано с опазването на границите, както и с абсолютната ангажираност на нашата страна да гарантира правото на всеки един гражданин на България, на ЕС или на трети страни.


Целите интервюта може да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна