„Кайно Йесно Слонце” представят новия си двоен албум с концерт в Първо студио

„Кайно Йесно Слонце” на фестивала Ghost Gathering (Букурещ)
Снимка: Miluta Flueras
Една от най-важните български групи от тази сцена, която хем се харесва от всички, хем все още си е ъндърграунд (в смисъла на това, че не се слуша в заведения, т.е. „ъндърграунд” в добрия смисъл на думата), „Кайно Йесно Слонце” (линк:  ) избра платформата на Alarma Punk Jazz, за да направи голямо представяне на новия си албум – едноименен, двоен и четвърти поред в дискографията им. „Кайно Йесно Слонце” е проект на Веселин Митев (познат преди това от „Исихия” и „Ватаф Проджект”), който проект за последните десетина-дванайсет години търпи множество трансформации – от еднолично начинание с помощта на приятели, през психеделик-джем формация (докъм 2009 г.) до сегашния си формат, който се оформя след идването на тамбуриста Петър Делчев (познат също от „Исихия”, както и от Ambient Folklore). Но нека чуем какво разказва за албума самият Петър Делчев...


В настоящия състав на групата освен Веско и Петър влизат още Тони Хоро (тъпан, зарб, перкусия), Евгени Чакалов (флейти, тамбура), Юлия Узунова (синтезатори, глокеншпил, ханг) и Алекс Цветанов (wavedrum, перкусия). Албумът вече беше представен в Пловдив, Велико Търново и с. Долен (на фестивала Transfiguration)... И накрая стигаме и до голямата премиера на софийска сцена. Физическото тяло на албума съдържа 13 пиеси, които звучат колкото фолклорно, толкова и с уклон към акустичния ембиънт и психеделик-импровизацията. Въвеждащата пиеса „Алфа” и закриващата „Омега” пък имат свой собствен живот в интернет. Звукът на албума е максимално близо до концертните изпълнения на групата, които, както знаем, са толкова напояващи, увличащи и екстатични, че два часа минават като миг, оставяйки публиката поне до разсъмване на следващата сутрин в някое съвсем друго измерение – напълно различно от това, в което официално живеем…

Вратите на Първо студио отварят довечера (19 октомври) в 20.45 - 21.00 часа, а концертът ще започне точно в 21.00 ч. Билети все още има в „Дюкян Меломан”, Ticketplus и Eventim, но вървят към изчерпване...
Още от категорията

Детският радиохор на БНР изнесе два престижни концерта в Будапеща

Ден след участието си в грандиозния концерт в зала „Бела Барток“ по повод 75-ата годишнина от основаването на Симфоничния оркестър на Унгарското национално радио, Детският радиохор имаше самостоятелна изява в Пиаристката църква на Будапеща. Това е най-старият католически храм в унгарската столица от 12 век, с прекрасна акустика и крипта, съхранила..

публикувано на 13.11.18 в 17:15

Защо изкуството на Yamato има магична сила

Японските барабанисти Yamato за седми път са в България, но за първи път ще свирят и във Варна на  13.11. Каква е тайната на тейния успех, разказва Маргарита Борисова. Древното магично изкуство на ритъма въздейства и днес с пълна сила върху сетивата ни и сигурно не си даваме сметка, че  за да бъде така, музикантите  от трупата водят особен живот...

публикувано на 13.11.18 в 16:35
Група P.I.F.

P.I.F. представят албум със слънчево/облачни песни на две сцени

Сборен албум с най-популярните си слънчеви и облачни песни ще представят в една вечер с много рокендрол момчетата от P.I.F. (концертът е на 7 декември в столичния клуб City Stage). „Тази вечер ще е изключително специална за нас, защото удоволствието ще бъде умножено по две – ще свирим на две сцени, като всеки от бандата ще има по два сета..

публикувано на 13.11.18 в 13:47

Boyzone издават прощалния си албум

Тази седмица ирландците от "Бойзоун" издават седмия си албум, който е обявен и като последен в тяхната дискография. Световната премиера е на 16 ноември, а заглавието на диска е Thank You & Goodnight .   Излизането на компилацията, в която има и няколко нови песни, съвпада с 25 -годишнината от създаването на "Бойзоун", една от най-известните бой..

публикувано на 12.11.18 в 17:07

Музикалната академия в София отдава почит на акад. Марин Големинов

Продължават събитията, с които се отбелязва 110-годишнината от рождението на големия български композитор акад. Марин Големинов. Днес под мотото "Звуковата вселена на Марин Големинов" в голямата зала на Националната музикална академия в София ще има специален концерт, организиран от Мила Павлова и фондация "Музикартисимо", съвместно с академията. Мила..

публикувано на 12.11.18 в 15:01
Един от първите български професионални композитори - Панайот Пипков, създател на химна

Китката – романтичното детство на българската професионална музика

Петко Наумов, Димитър Хаджигеоргиев, Александър Кръстев, Емануил Манолов, Панайот Пипков – първите български професионални композитори, получили началното си музикално образование предимно от чешки музиканти, които около Освобождението пристигат в България да сеят музикална грамотност. Голямата част от тези апостоли на българската духовност..

публикувано на 12.11.18 в 08:20

Vocal Sampling - затворете очи и чуйте Куба!

Vocal Sampling - акапелният еквивалент на популярната кубинска група Buena Vista Social Club! Така най-кракто и образно бихме могли да опишем вокалното изкуство, което ни предлагат шестимата мъже. Vocal Sampling - да изсвириш Куба с гласове! Ансамбълът от гласове Vocal Sampling е създаден през 1989 г. в университета..

обновено на 11.11.18 в 16:13