Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Андреев от ЦИК: Приканваме избирателите да не чакат последния момент да гласуват

Изборният ден започна нормално, но това не означава, че в момента не постъпват допълнително сигнали с оглед някои неуредици в изборния ден.

Това каза за Програма "Хоризонт“ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В една от секциите в Поточница, Крумовградско, са открили, че бюлетините за кмет на кметство са били с един кандидат. Там е спряно гласуването. ЦИК разпореди да бъдат отпечатани бюлетини.

В Мало Бучино не е имало бюлетина за кмет на кметство, но вече е доставена от ЦИК.

Надявам се, че изборният ден ще протече нормално. Това не са първите избори, в които гласуваме с повече от 3 бюлетини, добави още Александър Андреев.

Приканваме избирателите да не чакат последния момент да гласуват, а да отидат колкото се може по-рано. Избирателят преди да влезе е хубаво да се информира от информационното табло, за да не губи време.

В случай, че избирателят гласува за местни избори, а по-късно реши да гласува на референдума, Андреев заяви:

Това е изключение  и в този смисъл ЦИК не го е разглеждала, но не би следвало да има проблем той да гласува за националния референдум, ако в по-късен етап установи такова желание.

Само за общински съветници може да гласуваме машинно. В случай, че някой е гласувал по този начин, няма никакъв проблем да упражни правото си и на другия вот. Срещу името на избирателя се поставя означението, че той е гласувал машинно, и ще му бъдат предоставени останалите бюлетини, с които ще гласува.

Регистрирани са 26 наблюдателски организации с 9130 упълномощени наблюдатели за изборите за общински съветници. Бяха отказани на 10 организации да бъдат регистрирани. В тези избори имаме и ноблюдатели т чужбина – от Република косово и от датска неправителствена организация.

За националния референдум са регистрирани 12 наблюдателски организации с 5880 упълномощени наблюдатели, които ще следят изборния процес.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени