Над 700 млн. лева са несъбраните приходи в бюджета на съдебната власт

Съдиите не виждат как и откъде могат да се направят поисканите от министъра на финансите икономии

В безпрецедентно общо отворено писмо пет съсловни организации на магистратите, включващи съдии, прокурори и следователи, изразиха готовност да излязат на протест, ако не се постигне разбирателство с министъра на финансите Владислав Горанов за парите в съдебната система.

Вчера стана ясно, че Горанов се е отказал от предложението си за промяна на формулата, по която се формират заплатите в съдебната система. Финансовият министър се срещна с председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев и представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова. Горанов се е съгласил, че предложението - размерът на възнагражденията да се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, е спорно от гледна точка на съответствието му с Конституцията.

От своя страна Колев, Панов и Найденова са се ангажирали Висшият съдебен съвет да предприеме конкретни действия за оптимизиране на структурите в съдебната система.

Окръжният съд в Плевен е една от институциите, които излязоха с позиция в подкрепа на позицията на ВСС, че не трябва да се променя формулата за определяне на заплатите на магистратите.

Бюджетът на съдебната власт е изключително рестриктивен и на места правим изключителни икономии, за да успяваме да функционираме нормално, каза в предаването „Преди всички“ Александър Григоров - председател на Окръжен съд – Плевен:

На най-високо европейско ниво заплатите на магистратите са изрично коментирани и то в подробности. Не ми е известно дали за други държавни служители в Европа има изрична такава препоръка относно заплатите. Старите демокрации отдавна са разбрали, че възнагражденията на магистратите и въобще това, което държавата им дава, следва да е съответно на високия професионален труд, който полагат, за да има справедлив съд.

Александър Григоров заяви, че не вижда как и откъде могат да се направят поисканите от министъра на финансите икономии за разходите в съдебната система:

От години се чудим как да се справим с този бюджет, който ни се спуска, за да можем да функционираме нормално. Той включва и разходите по дела. Аз обяснявам на съдиите „знаете, че когато назначим една експертиза и трябва да платим на експерта, че някой от вас ще остане без стол“. Хората си носят столове от вкъщи.

Председателят на Окръжен съд – Плевен каза, че в съдийската гилдия не е обсъждан въпросът за протест срещу исканите финансови ограничения.

Темата коментира и Иванка Иванова - ръководител на Правната програма на „Отворено общество". Тя посочи, че съществуват сериозни дисбаланси при бюджетирането на съдебната система, но за да се оптимизира системата с вътрешни ресурси, е нужна политическа воля и диалог.

Ресурсът за икономии в съдилищата е много ограничен. В същото време големите дисбаланси в системата идват от една страна от несъбирането на собствените приходи, за което отговорността е на структурите на финансовото министерство. Другият голям дисбаланс е съотношението в бюджета между прокуратурата и съдилищата. Прокуратурата отговаря за максимум 10% от общата натовареност на съдилищата, а има почти същия бюджет какъвто е общият бюджет на съдилищата. Това е гигантски дисбаланс.

Иванка Иванова обясни, че има над 700 милиона лева несъбрани собствени приходи в бюджета на съдебната власт, което като размер отговаря на бюджета на всички съдилища за трите последни години.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл


Още от категорията

Китай успешно тества най-големия в света безпилотен транспортен самолет

Разработваният от Китай най-голям в света безпилотен транспортен самолет успешно премина първите изпитания, предаде ТАСС. Самолетът се издигна във въздуха от изпитателния полигон в Баутоу в автономния район Вътрешна Монголия. "Фейхун 98" - в превод "Летящ лебед 98" - е проектиран и построен на основата на прототип на транспортния самолет "Юн 56" на..

публикувано на 19.10.18 в 02:19

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00

Две огнища на птичи грип са установени в хасковското с. Войводово

В хасковското село Войводово е открито заболяването птичи грип, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Властите в Хасково не са уведомени по надлежния ред. По информация на "Хоризонт" е започнало   умъртвяването птиците в две ферми в селото.  Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Агенцията за безопасност на храните в..

публикувано на 18.10.18 в 19:48