Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Пакетът от мерки за реформа в сектор "Сигурност" ще бъде приет

Снимка: БГНЕС

Петър Ганев от Института за пазарна икономика коментира в предаването "Преди всички", че всички финансови министри са предлагали тези промени в МВР. Всички са говорили за всяко едно от тези предложения, може и поотделно, може би не сме ги виждали в такъв пакет.

Трябва да си дадем сметка, че не се говори за намаляване на заплати и орязване на бюджет, става дума за това, което се нарича привилегии. Има опции за решение. Едната е тези мерки да са само за тези, които тепърва ще навлизат в системата. Другото разделение да е между хората, които реално работят опасната работа на улицата и тези, които са зад бюро. Едно от решенията е бонусите, които се предлагат, да влязат в заплатата.

Всяка една бюджетна сфера, която се е реформирала винаги е много шумна на върха, но винаги има някаква подкрепа отвътре, припомни Петър Ганев.

Така или иначе предложението е на масата. Късно или рано предложено.

Въпросът не е на живот и смърт. Но двайсет заплати звучат твърде щедро дори на фона на частния сектор. Сметнахме, че ако всички се пенсионират – това е около 1 милиард лв. обезщетения. А бюджетът за тази година предвижда 40 милиона за такива обезщетения.

Преди днешната среща на премиера Бойко Борисов с министрите на вътрешните работи и на финансите по кризата в сектора на сигурността Петър Ганев прогнозира, че дори да има временни отстъпки, пакетът реформи в сектор "Сигурност" ще бъде приет, тъй като промени са необходими в дългосрочен план.

Интервюто на Таня Милушева с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна