Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамид Хамид: МВР трябва да бъде разчистена от излишните структури

МВР
Снимка: БГНЕС

Реформа в МВР не може да бъде направена единствено чрез съкращаване на разходи. Вътрешното министерство трябва да бъде разчистено от излишните структури. Ще гласувам за отпадането на преходните и заключителните разпоредби, защото смятам, че обезщетенията за работещите на терен полицаи трябва да останат. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" зам.-председателят на парламентарната вътрешна комисия от ДПС Хамид Хамид:

Трябва да се съгласим с това, че само рязането на пари не може да бъде реформа. Самоцел на реформата не може да бъде закърпването на бюджета на държавата. Тук идва краят на хвалбите, че има голямо преизпълнение на приходите и има достатъчно средства и няма нужда от актуализация на бюджета. Не съм съгласен, че тези обезщетения за полицаите и в други звена като служителите в затворите са придобивки и привилегии. Те целят да направят тази професия привлекателна въпреки нископлатения труд. Тези 20 заплати са малкото останало нещо на тези хора, които цял живот са рискували живота си на улицата и са работили при сурови условия.

Според него няма идея за реформа, а с говоренето за нея се цели прехвърляне на парични средства, за да се балансира в краткосрочен план бюджетът, и допълни:

Формулата е истинска реформа, не като тази на министър Горанов и министър Бъчварова. Тази реформа трябва да започне с истински диалог с специалистите в МВР и служителите там. МВР трябва да бъде разчистена от излишните структури. Виждаме едно говорене и нищоправене. Самата управленска коалиция така е конструирана, че тя води до невъзможност за всякакъв диалог вътре и вън от нея. Диалогът между управляващи и опозиция не е на необходимото ниво.

Целия разговор на Силвия Великова с Хамид Хамид чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна