Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Анна Кръстева: След атентатите в Париж Европа е изправена пред нови предизвикателства

Доц. д-р Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

Безспорно е, че след атентатите в Париж трябва да бъде преосмислена имиграционната политика, но не непременно като акт и като конкретно последствие. Ако днес буквално европейските лидери започнат да ревизират своята бежанска политика, това буквално би означавало, че терористите са победили. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" доц. Анна Кръстева – директор на Центъра за миграционни изследвания към Нов български университет и френски възпитаник.
 

Доц. Кръстева подчерта, че в европейската култура и цивилизация човешкият живот е висша ценност, израз на това, че човекът е център на тази цивилизация.

Да видим хора, които биват превъртани в биологично оръжие срещу други невинни хора, това е най-ужасяващото лице на тази терористична война. Тук голямото предизвикателство пред Европа е, от една страна, как да влезе, да противодейства, да се бори да спечели тази терористична война, а от друга – да остане вярна на себе си. Ако Европа започне да отхвърля една по една всичките си специфики, своята вярност към правата на човека, своя пиетет към свободата и демокрацията, тя няма да бъде вече Европа, коментира доц. Кръстева.

Според нея европейското право също е изправено пред предизвикателство:

От римско време досега ти си невинен до доказване на обратното, не си виновен, преди да извършиш престъпление./…/ Сега обаче, преди да са извършили конкретно престъпление, гражданите очакват държавата да е взела мерки срещу тези радикализирани индивиди.

Цялото интервю с доц. Анна Кръстева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени