Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Костадинов: Все повече млади хора се интересуват от досиетата на Държавна сигурност

Снимка: БГНЕС

Гражданският интерес към досиетата и досега с архивните материали от недалечното минало не затихва, а продължава. Това коментира в предаването „Хоризонт за вас“ Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата, след провелата се конференция „Комунистическите тайни служби – митове и реалности“:

Хората дори свикнаха с тази мисъл и придобиха по-голяма увереност, че могат да дойдат и да се докоснат до секретни материали, които в миналото бяха табу.

Костадинов подчерта колко е важен фактът, че се увеличава броят на младите посетители на архива и особено през последната година интересът продължава да се изостря.

Към настоящия момент около 12 500 лица вече имат установена принадлежност към бившите тайни служби на бившата Държавна сигурност (ДС) и военното разузнаване. От тях обявени публично са малко над 10 хиляди души, каза Евтим Костадинов. В тези 12 хиляди души влизат лица, заемали през годините от 10-ти ноември насам публични длъжности и лица, извършвали публични дейности, обясни Костадинов.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна