Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ралчев: Турция трябва да положи много повече усилия в контрола на миграционния поток вътре в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много е спорно дали климатичните условия ще допринесат за намаляването на миграционният трафик, заяви в предаването „Събота 150“ доц. Пламен Ралчев - преподавател в УНСС.

Организираната престъпност в Турция така е укрепнала в дейността си по трафикиране на хора, че вероятно биха използвали зимата в подходящи условия да продължат прехвърлянето на хора в лодки до гръцките Егейски острови.

Повишението през последните години на бежанците от Турция към ЕС дадоха ясен знак да се разбере, че без сериозен ангажимент към Турция и сериозното участие на Турция в този процес, контролът на миграцията към ЕС не може да се случи.

Според доц. Ралчев облекчаването на визовия режим би бил изтълкуван като една от стъпките към подкрепа на Турция и изразяване на добронамереност от страна на ЕС към Турция:

От друга страна Турция би трябвало да положи много повече усилия в контрола на миграционния поток вътре в своята територия – да се опитва повече да разбива мафиотските структури, които вече са доста добре процъфтяващи в Турция.

Доц. Ралчев подчерта, че мафията в Турция в момента е печеливша от трафика на хора, незаконната търговия с петрол, наркотици и оръжия, която се случва между турска и сирийска територия. 

При всички положения дългосрочната цел на управлението на миграцията и ангажиментът на ЕС към Турция трябва да продължи, защото тази сума от 3 милиарда едва ли ще е еднократна и едва ли с това ще се изчерпи европейския ангажимент.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени