Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Делчев: Конституционните промени не бива да се правят като персонални

Снимка: facebook.com

За нас от Движение „България на гражданите“ е изключително важно конституционните промени и съдебната реформа да не се правят като персонални. Когато конституционните промени и съдебната реформа станат лични, тогава няма смисъл от тях. Това каза преди отложеното от миналата седмица заседание на Комисията за промени в конституцията Димитър Делчев от Движение „България на гражданите“, депутат от Реформаторския блок и член на комисията.

Целта е да се направят такива промени, че гейт-ове като „Янева-гейт“ да не се повтарят или да бъдат „хванати“ в началото, когато поразиите не са направени, изтъкна Делчев и допълни, че идеята е да се изчистят правилата в съдебната система, а не да се променят играчите, докато правилата остават същите. Тласъкът за изчистване на съдебната система дойде естествено, не заради отделни личности, подчерта Делчев:

Тласъкът за промени в конституцията не дойде от личностни сметки. Те бяха поискани от хората и от улицата, и от протестите, от недоволството, че съдебната система не е справедлива.

Има абсолютен минимум от неща, които трябва да бъдат приети, за да се случи съдебната реформа, заяви Делчев и посочи явното гласуване във Висшия съдебен съвет, допълнителните правомощия на Инспектората към правосъдното ведомство и разширяване на индивидуалната конституционна жалба (лицата, които могат да сезират Конституционния съд бел. ред.).

Позицията на Димитър Делчев можете да проследите в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна