Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният панаир на книгата бе открит в НДК

| обновено на 08.12.15 в 13:26
Снимка: БГНЕС

Софийският международен панаир на книгата бе открит в НДК. Традиционното културно събитие ще продължи до 13 декември. То е организирано от Асоциация "Българска книга" и е най-големият книжен форум в България.
За София 2015 г. беше година на книгата - с много различни и интересни инициативи и с много нови придобивки, каза кметът на София  Йорданка Фандъкова при откриването.
Представяйки над 200 изложители от страната и чужбина, панаирът е място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти, а от три години той посреща и най-новия, вълнуващ литературен форум в България - Софийският международен литературен фестивал. Софийският международен панаир на книгата е домакин на най-престижните награди в книгоиздателския бранш „Златен лъв“. Тази година е неговото 43-о издание.

 На националните щандове ще бъдат обособени специални места за срещи с гостуващи автори и издатели.

Фокус на тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал е Иберийският полуостров. В Мраморното фоайе на НДК публиката ще има възможност да се срещне с известни писатели от Испания и Португалия, а също с някои от най-забележителните български автори. Литературното пространство ще разполага с детски кът, книжарница, място за автографи и разговори с писателите. Испанската кухня има сериозно място в литературата от региона, затова тя ще съпътства и цялата основна програма на фестивала и ще е широко застъпена в темата „В кухнята на литературата“.

Посланикът на Испания Хосе Луис Тапиа Висенте отбеляза, че Испания е много горда, защото представя на фестивала 10 испански автори, които до голяма степен отразяват многообразието на испанската литература.

Посланикът на Португалия Луиш Фераш покани българите да присъстват на събитията от литературния фестивал, за да опознаят литературата от Иберийския полуостров.

В международната част ще бъдат представени също книги от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Русия и Иран. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна