Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна изложба на създадени в затвора творби ще зарадва деца на лишени от свобода

Благотворителна изложба, озаглавена "Свободен да творя“, с произведения на лишени от свобода ще бъде показана в Двореца на щастливите хора. Инициатор на проявата е Нана Райчева, преподавател по изящни изкуства, която работи със затворници от Софийския затвор по художествен проект на фондация "Мисия спасение“. Средствата от изложбата ще отидат при деца на хора, излежаващи присъда. Част от картините могат да се видят и виртуално на сайта на Двореца на щастливите хора. Според Райчева изложбата ще се отрази много добре на самочувствието на затворниците.

Не е важно къде се намираш, а какво правиш, обясни Нана Райчева в предаването "Преди всички", спомняйки си първото си влизане при затворниците, с които работи, и първите си впечатления от тях:

Свободата е състояние на духа, въпреки че едно е да си свободен на Седемте рилски езера, друго – да си свободен в затвора.

Усетих, че има какво да си кажем с тези момчета и ми се подава ръка да работим заедно за тяхната ресоциализация. Това е един плюс в затворническата им дейност, който им дава глътка свобода, да се почувстват като "бели хора". С всяка изминала седмица усетих как мотивацията им се променя и показват нови и нови качества.

Сред учениците на Райчева има професионален художник, завършил Художествената академия, а останалите са любители.

Имам и ученик на инвалидна количка, който в началото поиска глина, защото не може да рисува, сподели преподавателката. По-късно, по думите й, той започнал да прави невероятни неща и постига удивителни резултати:

За мен беше много интересно да видя как душата на човека се проектира в начина му на работа. Не се вживявам като маестро и учител, който ще поучава, споделям своя опит. Всеки от тях споделя неща от своя живот. Благодарение на тази откровеност се получава много хубава творческа атмосфера, която е и психотерапия за тях и отключва техните творчески способности.

Изкуството срива бариерите, изгражда характера, променя личността, връща към чистото детско начало, с което всички ние сме се родили, каза още Нана Райчева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!