Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ружа Смилова: ГЕРБ подмениха своята подкрепа за конституционните промени

Снимка: Булфото

Бившият правосъден министър не получи необходимата подкрепа за правосъдната реформа, заяви в предаването "Преди всички" политологът Ружа Смилова.

Премиерът убеди коалиционните си партньори да сформират правителство с него, обявявайки, че това ще бъде правителство на споделената отговорност за реформи. Всеки един провал на реформа би бил провал не на съответния ресорен министър, а на целия кабинет. Съответно, ако имаме подмяна или провал на цялата съдебна реформа то отговорността за този провал в никакъв случай не може да е само на един министър или парламентарна група. То ще бъде отговорност, която е споделена, обясни политологът.

Христо Иванов получи лична подкрепа от премиера при сформирането на кабинета, но преди седмица самия Борисов обяви, че министърът води много битки и сам клати стола си.

Две са битките, които министър Иванов води, поясни Ружа Смилова:

Първата е за независим, правораздаващ справедливо съд. Втората битка на министър Иванов беше за отговорна и по-малко безконтролна прокуратура. Такава прокуратура, която да пази законността в страната и която да не може да бъде използвана за лични интереси и разправа с икономически и политически противници.

Според политолога обаче Христо Иванов не е получил необходимата подкрепа за водените от него битки.

ГЕРБ единодушно подмениха своята подкрепа, като подкрепиха противоположното на предложеното от министър Иванов. Подкрепиха предложението на АБВ, касаещо разпределението на политическата и професионалната квота в двете колегии на ВСС. Кой носи отговорността за подмяната, мисля, че е очевидно, коментира Ружа Смилова.

Цялото интервю с Ружа Смилова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна