Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Може ли науката да вреди" - една среща за бъдещето с Хайнц Висман и Кирил Шопов

Снимка: архив

„Може ли науката да вреди“ е темата на поредната дискусия от „Срещите на бъдещето“, организирани от Френския институт. Срещите се фокусират върху настоящите и бъдещите промени, които се случват със света и обществата ни и търсят отговори за новите предизвикателства, пред които се изправяме, с акцент върху иновациите, технологичния прогрес и обещаващия успех на научноизследователската дейност, които биха могли да допринесат за по-добрия живот на обществата ни или пък обратно – да ни отчуждят.

По време на дебатите „Може ли науката да вреди“ своите гледни точки по темата за развитието на науката и нейните граници ще представят Хайнц Висман, философ и филолог, и Кирил Шопов, философ и политолог, професор във Великотърновския университет.

В рамките на минидебати по темата в предаването „Хоризонт до обед“ Хайнц Висман посочи какви тези ще засегне по време на дискусията във Френския институт: 

Ще наблегна на промяната на научната парадигма, защото традиционната наука изгражда теории, за да може след това да ги постави на опита и времето. Но новата парадигма на т.нар. "техно науки" се процедира по различен начин. Започва се с експеримент и след това се опитваме да съградим някаква теория, което важи в най-голяма степен за нанотехнологиите и биологията на синтеза. Започваме с едно чисто техническо решение, създаваме една действителност, която иначе не съществува като такава и едва след това се опитваме да разгадаем за какво всъщност става въпрос.

Именно тук се крие опасността науката да се впише в посока на движение, по което тя никакво решение не е взела, смяна Хайнц Висман.

Според него е необходима нов вид експертиза, която е способна да оцени последиците от това насочване към неизвестното без предварително да разполагаме с някаква теоретична основа.

Според Кирил Шопов науката не може да вреди, могат да вредят хората едни на други чрез средствата на науката: 

Науката сама по себе си, както и свързаната с нея техника, която тя продуцира, може да бъде използвана за чудовищни дела, но това не е по вина на науката. Тя сама по себе си е мъртва, техниката сама по себе си е мъртва. Често пъти се задава въпросът какво може да направи определена армия, която е технически обезпечена. Сама по себе си тази армия не може да направи нищо, ако бойният дух на човека е мъртъв. Това е моята теза. 

Публичният дебат, озаглавен „Може ли науката да вреди?‘‘, ще се проведе тази вечер от 18.30 до 20.00 часа във Френския институт.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна