Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на Цвета Трифонова

Снимка: БНТ
Тези дни си отиде от този свят Цвета Трифонова, автор на „Никола Вапцаров. Текстът и сянката“, „Писатели и досиета“, „Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш“. Публикувала е над 100 студии, статии, предговори и рецензии в академични сборници, книги, алманаси, списания, литературни вестници и сайтове. Съставител, редактор, автор на предговори, бележки и справочни апарати на книги на български писатели – епистоларния роман на Яна Язова и Александър Балабанов „Мойра“, романа „Война“ на Яна Язова, мемоарно-документалния сборник „Данаил Крапчев и вестник „Зора“, „Незабравимото“. През 2007 г. редактира и подготвя за печат романа „Покривът“ от Георги Марков.
В едно интервю пред Рени Нешкова, публикувано във Факел, Трифонова споделя: Метлата на Дянков ме пенсионира от БАН през 2010 г. След 45 години трудов стаж се озовах с 300 лв. пенсия за накрая. Можеш да си представиш унизителния живот на самотния възрастен човек в столицата с тези средства. Ужасяващата перспектива на изключването ме запрати в Банско, защото обичам Пирин и това прелестно място, закриляно от трите символни български планини. Но се оказва, че бягайки от социален гнет, попаднах в духовен вакум.
Почина в самота в Банско, на погребението й нямаше литературни критици, не дойде нито един от колегите й от Летературния институт към БАН.
Думи за Цвета Трифонова споделиха писателите Георги Мишев и Румен Леонидов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна