Румен Георгиев: Наелектризирането и поляризирането на съдебната система е за сметка на хората

| обновено на 15.12.15 в 10:05
Снимка: БГНЕС

След 15 месеца политически дебати по съдебната реформа имаме резултат, от който като в сапунен сериал всички са недоволни. Грешното в цялата реформа беше елиминирането на професионалните спорове. Това каза в предаването "Преди всички" членът на Висшия съдебен съвет Румен Георгиев. Според него последицата от всичко това е наелектризирането и поляризирането на съдебната система, което е за сметка на хората. Всичко скандално, свързано със съдебната система, според него се отразява върху работата на магистратите:

Голяма част от хората в съда, които в събота и неделя носят торби с дела, за да ги пишат на домашния си компютър, които работят всеотдайно за заплатите, за които останалите българи им завиждат, се чувстват оплюти и незащитени от държавата и обществото, в чиято полза работят, и не искат да ги слагат в един куп с други, които вече действително са доказали с действията си, че не заслужават да бъдат в тази система. И тук няма никаква политика. 

Грешното в цялата тая реформа беше, че самите професионални спорове бяха елиминирани. Реформата започна направо с едно предложение на правосъдния министър, то беше обявено за единствено верно, беше вкарано в парламента, беше прието като някаква политическа рамка, декларация или планиране и от тук нататък – кой е за прогреса и успеха, и кои са лошите, които поддържат статуквото – с този начин на провеждане на едно обсъждане нещата се наелектризираха и сега като в сапунен сериал всички ще са недоволни. И излиза, че след огромни разходи 15 месеца чисто политическо дебатиране сме постигнали един резултат, от който всички сме недоволни.

Много от обсъжданите и злободневни теми ги забравяме за три дни, а всъщност важните неща са страничните, необсъждани факти, например колко бебета са се родили, отбеляза Румен Георгиев.

Приключва двугодишният проект на Висшия съдебен съвет, посветен на електронното правосъдие, чийто ръководител е Румен Георгиев. Проектът според него прави две много важни стъпки към електронното правосъдие: правен и технически анализ и електронен портал, който може да бъде полезен в много кратък срок, ако се създадат норми и правила в съответните закони, защото електронната среда е много чувствителна.

Съществуващите сега пет деловодни системи трябва да се редуцират до една, а данните на съдилищата да се въведат в портала, обясни Георгиев. Идеята е новите технологии да навлязат в правосъдието и то да стане по-бързо, по-достъпно и по-ефикасно: делата да траят по-малко, хората да не се занимават с носене на документи на няколко места, а адвокатите да не обикалят адвокатските стаи, за да им се търсят делата, каза още Румен Георгиев.

Проектът на ВСС приключва с две трети от предвидените средства.

Още от категорията

Пожар обхвана складови помещения в горните осем етажа на 16-етажна сграда в Русия

Пожар обхвана тази нощ осем етажа в 16-етажна жилищна сграда в руския град Екатеринбург, което наложи евакуацията на 120 обитатели, предаде ТАСС. Горели са само отпадъци в складови помещение, а не жилища, казаха от пресслужбата на местната полиция. Освен едно дете, което вероятно е вдишало дим, няма други пострадали хора. Противопожарните служби са..

публикувано на 19.10.18 в 02:26

Астрономи откриха анормални планети с особено поведение

Астрономи от Кеймбриджкия университет в Англия откриха млада звезда, около която кръжат четири газови гиганта, чиито размери са сравними с тези на Юпитер и Сатурн, съобщи сайтът "Физ.орг". Теоретичните модели предсказват, че подобна система трябва да е по-стара, за да може в нея да се формират толкова големи планети. Освен това орбитите на тези..

публикувано на 19.10.18 в 02:21

Китай успешно тества най-големия в света безпилотен транспортен самолет

Разработваният от Китай най-голям в света безпилотен транспортен самолет успешно премина първите изпитания, предаде ТАСС. Самолетът се издигна във въздуха от изпитателния полигон в Баутоу в автономния район Вътрешна Монголия. "Фейхун 98" - в превод "Летящ лебед 98" - е проектиран и построен на основата на прототип на транспортния самолет "Юн 56" на..

публикувано на 19.10.18 в 02:19

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04