Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС връчи стипендии на млади лекари-специализанти

Младите лекари у нас гледат критично на провежданата здравна реформа. Те считат, че това са само намерения и не може да се оцени все още направеното. Всички усилия обаче трябва да бъдат насочени към пациентите, казаха част от отличените със стипендии млади лекари. Днес за четвърта поредна година Българският лекарски съюз даде стипендии на 61 млади специализиращи медици. Междувременно пред "Хоризонт" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев коментира, че оставането на министъра на здравеопазването на неговия пост няма да стресира ситуацията и реформата ще продължи.

Оставането на министъра на здравеопазването Петър Москов на поста му е начин да не се стресира системата , това каза в първия си коментар председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев:

Хубавото е, че не се стресира системата с една такава оставка, защото ситуацията, в която се намираме с промяната в законодателството, със започваща реформа в системата на здравеопазването, с възможностите за изработването на Националната здравна карта, с правилата и критериите за сключване на договори – всичко това, ако започне отначало, не е най-добрият начин на поведение.

61 младите лекари специализанти получиха годишни стипендии от БЛС. Едновременно с това до този момент има издадени 509 сертификата за работа на наши лекари зад граница, заяви при връчването на отличията д-р Юлиан Йорданов от БЛС:

Ние правим едно допитване до всички тези, които искат такива сертификати, каква е причината те да мислят за пътуване в чужбина. Не само парите са в основата на идеята тези млади хора да напуснат и да работят в чужбина или да специализират там. Голям процент от тях посочват и проблемите, които има нашата здравна система.

1052 са специализантите към момента у нас, посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков,  който връчи заедно с лекарския съюз стипендиите. За „Хоризонт“ той посочи, че те могат да разчитат на реформата:

Ще им кажа, че това, което успяхме да направим и което най-много касае специализантите е, че махнахме платената специализация. Това да си плащаш, за да работиш в България беше безумие, което прекратихме в началото на годината.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна