К. Калпакчиев: Отхвърлянето на кандидатурата на Куцкова за председател на САС е в нарушение на закона

Снимка: Дневник

Поредното отхвърляне на кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд /САС/ е в нарушение на закона. Това заяви в предаването "Преди всички" Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет /ВСС/:

Решенията на ВСС, в този и в други случаи, всъщност не се основават на закона, не се обсъждат качествата на съдиите, които се явяват пред нас, а са мотивирани от нелегитимни, в случая, мотиви. В Холандия ВСС се състои от 4 човека – двама съдии и двама, които не са съдии, те ходят с велосипеди на работа. ВСС в България, в 7-милионна България, за разлика от 16-милионна Холандия, има 25 членове, които се държат като "правителство" на съдебната власт. ВСС трябва да е просто един кадрови орган, който да назначава, да изслушва съдиите и да се държи с уважение към тях.

Със Закона за съдебната власт трябва да се помисли за възможността съдебната квота в бъдещата съдебна колегия на ВСС да бъде избрана веднага по новите правила – пряк избор на съдиите. Въпросът с промяната на дейността на прокуратурата трябва да започне със сериозен дебат, каза още Калпакчиев:

Новият министър на правосъдието, мисля, че един от въпросите, никак немаловажен, на които трябва да отговори с новия Закон за съдебната власт, е този. Спомням си, че преди няколко месеца, бившият министър на правосъдието Христо Иванов настояваше за оценка от страна на ЕК по отношение на работата на прокуратурата, но аз не смятам, че двама или трима експерти, колкото и да са добри те, могат да променят работата на една такава голяма структура, каквато е прокуратурата.

Цялото интервю на Силвия Великова с Калин Калпакчиев може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00

Две огнища на птичи грип са установени в хасковското с. Войводово

В хасковското село Войводово е открито заболяването птичи грип, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Властите в Хасково не са уведомени по надлежния ред. По информация на "Хоризонт" е започнало   умъртвяването птиците в две ферми в селото.  Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Агенцията за безопасност на храните в..

публикувано на 18.10.18 в 19:48

Специална организация на движението за Рилския манастир в деня на Св. Иван Рилски

Утре се създава специална организация на движението за Рилския манастир и ще бъде осигурено допълнително полицейско присъствие за Деня на свети Иван Рилски, съобщиха от полицейското управление в град Рила. Експерти казаха, че трите срутища над с. Пастра по пътя Рила-Рилски манастир са разчистени, само в много къс участък от около 5-10 метра остава в..

публикувано на 18.10.18 в 19:40