Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава загадка къде е била пещерата на Рождество Христово

Съществува раздел в историята, наречен „библейска археология“, който се занимава с нетрадиционни трактовки в свещените книги. Според една от необичайните теории рожденото място на Христос не е Юдейският, а Галилейският Витлеем.

В Галилейски Витлеем се влиза под тунел от клони на вековни маслини. В края на 19-и век там са се заселили немски мисионери, избрали мястото в Галилея, защото вярвали, че там е пещерата, в която е роден Христос. Те довели със себе си археолога д-р Готлиб Шумахер. В своите проучвания той формулира причините, заради които е логично имено това да е селището, в което се е намирала пещерата на Рождество Христово.

Артефакти, свързани с тази теория, е търсила и експедиция от археолози от Дания, Испания и САЩ през седемдесетте години на миналия век. Жителят на Витлеем Коби Флайшман, историк и бивш дипломат, разказва: 

В началото на селището, по пътя от Назарет, до 1973 година имаше пещера. Сега тя е затворена. Това стана по нареждане на Ватикана. През 1973 година археолози от Дания, САЩ и Испания търсеха в тази пещера доказателства, че на това място се е родил Христос. Опитваха се да работят далеч от очите на журналистите, но за експедицията им стана известно. Дойдоха представители на Ватикана и не знам какви са били споровете им, но пещерата бе зазидана, а експедицията прекратена. Надяваме се, че при някое от следващите посещения на папата в Обетованата земя ще се разрешат отново разкопкиДоказателства, че в Галилейски, а не в Юдейски Витлеем са се случили събитията, описани от Новия завет, биха оспорили една от важните теории на църквата, че Христос е от Давидово коляно.

Витлеем галилейски или Бейт Лехем (къща на хляба) все още не е част от поклонническите маршрути, въпреки че само на 7 км е Кана Галилейска, където Христос е превърнал водата във вино. На 20 километра е Магадала, където странстващият проповедник и лечител е срещнал Мария Магдалена, а от крайните къщи на селото са вижда Галилейското езеро, по което се смята, че е ходил по водата.


Повече по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна