А. Лазарова: Европейската съдебна мрежа помага в установяването на контакти между магистратите

Снимка: БГНЕС

Създаде се структура с изключително високи професионални характеристики, както и насочена към практическите интереси във връзка с наказателни дела. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ съдия Ангелина Лазарова, която беше определена да представлява България в Европейската съдебна мрежа.

Националната съдебна мрежа има за цел да оказва необходимото съдействие на органите на съдебната власт за ефективната им подготовка по изпращане и изпълнение на молби за правна помощ, както и да си сътрудничи с лицата за контакт от Европейската съдебна мрежа, "Евроджъст" и с всички институции, организации и структури, които изпълняват функции в областта на международната правна помощ.

ВСС създаде тази мрежа, заедно с високите изисквания към влизащите към нея членове, тъй като е много голямо значението на координацията и сътрудничеството между компетентните органи на държавите при предотвратяването и наказването на различните форми на трансграничната престъпност.

От Конвенция 2000 (Европейска конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси) комуникацията между държавите е изключително улеснена. Създадени са различни европейски и национални структури, които да подпомогнат този контакт между орган и орган между двете държави.

Ролята на националната съдебна мрежа за сътрудничество по наказателни дела е да подпомогнем този директен контакт, за да може колегите да намерят ефикасна компетентна неотложна помощ тогава, когато това е необходимо.

Освен че се съкращава време, а и се събират повече доказателства, Европейската съдебна мрежа помага в установяването на контакти между магистратите:

Изключително е важно да повишаваме доверието помежду си, защото по-малко се знае за българските магистрати.

В нашата мрежа се залагат доста амбициозни начинания, които ще имат като последица утвърждаването на високопрофесионални етични стандарти, когато си сътрудничим и комуникираме със заинтересовани лица и власти от други държави.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Китай успешно тества най-големия в света безпилотен транспортен самолет

Разработваният от Китай най-голям в света безпилотен транспортен самолет успешно премина първите изпитания, предаде ТАСС. Самолетът се издигна във въздуха от изпитателния полигон в Баутоу в автономния район Вътрешна Монголия. "Фейхун 98" - в превод "Летящ лебед 98" - е проектиран и построен на основата на прототип на транспортния самолет "Юн 56" на..

публикувано на 19.10.18 в 02:19

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00

Две огнища на птичи грип са установени в хасковското с. Войводово

В хасковското село Войводово е открито заболяването птичи грип, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Властите в Хасково не са уведомени по надлежния ред. По информация на "Хоризонт" е започнало   умъртвяването птиците в две ферми в селото.  Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Агенцията за безопасност на храните в..

публикувано на 18.10.18 в 19:48