Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Андреев: Речта на Доган е изключително опасна

Снимка: БГНЕС

Искането на главния прокурор има чисто фактическо и чисто символно значение. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, бивш председател на закритата Комисия по досиетата, по повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров Конституционният съд (КС) да се произнесе за конституционността на текстовете, с които отпада давността за престъпленията на комунистическия режим, в което депутатът видя и политически ход:

Фактическото е, че съгласно Конституцията главният прокурор може да сезира КС за конституционносъобразност на различни текстове от българските закони, но символното значение е по-важно в случая. Това е по-скоро един символ на това, че прокуратурата в лицето на своя главен обвинител явно няма желание и не вижда смисъл в България престъпленията на комунизма да бъдат осъдени, ако не по друг начин, то поне морално, защото текстовете в Наказателния кодекс, които касаят тази материя, имат огромно символично значение.

Андреев поясни, че България е единствената страна от Източния блок, в която няма потърсена справедливост за престъпленията, извършени по време на комунистическия режим. По думите на депутата от ГЕРБ, не е случайно и съвпадението във времето на образуването на делото от КС и речта на лидера на ДПС Ахмед Доган

Другата страна на неговата реч е изключително опасна – той поставя под съмнение нашия правилен геополитически избор, както и възможността Европейският съюз да се развива и утвърждава като един изключително успешен съюз между демократични държави. Той поставя под въпрос възможността на НАТО да ни осигури надеждна отбрана - това са много сериозни внушения, а в същото време главният прокурор, пригласяйки на тази активност на Доган, излиза с другата новина, че България няма воля да се търси разследване и да се търси справедливост по отношение на престъпленията на комунизма. Това е сериозен опит да се ревизира някоя от ценностите, които Преходът досега мислехме, че е завоювал безвъзвратно.

В този скандал няма добър и лош – България трябва да бъде изключително внимателна по отношение на това какво ни предлага Доган и какво ни предлагаше Местан по отношение на нашата евроатлантическа интеграция. Ние не трябва да заставаме на нито една от страните в конфликта, защото зад него стоят двете биещи се в момента империи, допълни Андреев по повод конфликта в ДПС и отношенията между Русия и Турция, които депутатът определи като вековни противници в световните битки и политика.

Подробности чуйте в интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна