Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Христова: Рисковете от трансатлантическото споразумение са загуба на суверенитет и човешки права

Дискусия на темата "Политика, икономика и сигурност в широкия Черноморски регион през 2016 година" започва в този час в Българската телеграфска агенция. Сред участниците е проф. Нина Дюлгерова от Съюза на учените и Симеон Николов, председател на Центъра за стратегически изследвания. Според гражданския активист Марияна Христова, един от рисковете е невъзможността да бъде овладян потокът от хора, търсещи по-добър живот в Европа. Тя подчерта и опасността от липсата на информация за трансатлантическото споразумение Европейски съюз - САЩ.

Наследихме това, което и досега си вървеше. Вече минаха 10 преговорни кръга, за които както хората знаят ние сме на тъмно. Информацията, която е изтекла, е случайно по недоглеждане, продължава да бъде преговорната част на тъмно, независимо от обещанията и силния граждански натиск. Рисковете за региона са загуба на суверенитет, загуба на човешки права, изобщо власт на кооперациите над правителствата, били те локални или европейски. Говорим за дерегулация, за загуба на права, които ние сме борили и сме воювали за тях и са част от нашето ежедневие.

Ние на практика подписваме един бял лист, който дава право на компанията да се разполага авансово с всяка бъдеща дейност, която би била държавна и би възникнала.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна