Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Михайлов: ДПС на Доган ще бъде систематично изтласквано чрез реториката на Местан на изток

Снимка: БГНЕС

Местан-1 се закрива, Местан-2 се открива. Това стана ясно. Днес приключва един политически субект и се ражда втори политически субект – достатъчно декоративен, със специфичен стил. Присъстваме на раждането на завършен ярък фарисей, този път в евроатлантическо издание. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ д-р Николай Михайлов, според когото пресконференцията на Лютви Местан е била отблъскваща.

Първо това е класическо предателство, включително и на себе си, не само на политическата сила, защото Местан се самоописа на тази пресконференция като Троянски кон на евроатлантизма в проруската олигархична партия ДПС, на която беше до вчера лидер.

Основен адресат на това, което говори той, е широката българска публика, която трябва да разбере, че той не е протурски ориентиран, което е крайно неубедително.

Неговата декларация не беше произнесена да защити евроатлантическата кауза, а за да защити каузата на Ердоган в момента на едно погрешно съвпадение на свалянето на самолета на Ердоган и на желанието на НАТО и Америка този самолет да бъде свален. Но той се излъга в тази оценка, защото беше много предварителна и много лошо изтълкувана, заяви още д-р Михайлов:

От тук нататък един постоянен рефрен ще се чува от страна на господин Местан, че той е обвързан с евроатлантическите ценности, което трябва да му даде картбланш за преговори с Реформаторския блок.

ДПС на Доган ще бъде систематично изтласквано чрез реториката на Местан на изток. Той ще бъде дефиниран не като загрижен за българския национален интерес, а като активизирана пета колона в България.

Местан опита да редактира политическата партия на ДПС като протурски ориентирана по един категоричен начин. Това изглежда трябва да бъде признато и осъзнато- рисковете за ДПС и за турския етнос са свързани с обстоятелството, че ако той се опита да развива политическа кариера, ще трябва на терен да говори протурски неща и на аванс сцената евроатлантически неща, за да събере електорат.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени