Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан и последвалите го петима народни представители от ДПС стават независими депутати

Хюсеин Хафъзов
Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Движението за права и свободи Лютви Местан и последвалите го петима народни представители от парламентарната група на Движението ще подадат утре заявленията си за напускане на групата в деловодството на Народното събрание и ще станат независими депутати,  съобщи в интервю за "Хоризонт"  в предаването "Неделя 150" един от отцепниците Хюсеин Хафъзов.

Хафъзов обясни, че събитията с отстраняването на  Местан са свързани с искания нов курс в партията, за да получи ДПС своето обновление:

Политическият елит на партията за голямо съжаление направи един сериозен отстъп от идеите, от които и чрез които ние не само печелехме доверие на избори, но и същевременно правехме политика. Лично аз съм имал възможности и поводи в региона най-вече да критикувам партийната линия по отношение на обвързаността ѝ, не казвам олигархични, а с бизнес кръгове.

Хафъзов потвърди, че към днешна дата няма решение на напусналите за създаване на нова партия, като подложи под съмнение турският президент и премиер да са водили разговори с министър-председателя Бойко Борисов след отстраняването на Местан от лидерския пост:

Ако наистина е проведен разговор между министър-председателя на Република Турция с премиера на нашата страна, дали е имало някакво искане от страна на министър-предедателя господин Ахмет Давутоглу или натиск, или е бил проведен разговор от съвесме друго естество – трябва да си мерим думите, защото знам каква е дипломацията в Турция, знаем, че професор Давутоглу е бил външен министър – един дипломат, който много добре най-вероятно си мери приказките и знае какво, как и от кого да поиска.

БГНЕСВ интервю за предаването "Неделя 150" доктор Тунчер Кърджалиев от ДПС определи случилото с Местан "нормален процес" за оздравяване на партията.

По думите на Кърджалиев, причините за отстраняване на Местан не се коренят в прочетената от него декларация за сваления руски бомбандировач:

В последните месеци той не излъчва енергия, свързана с избирателя, според мен, има самочувствие на безгрешен, надменност до комуникация с назидателен тон, и няма как който и да е човек да не се отчуждава от  колективните органи – всичко това беше последвано от трудно позициониране на партията до редуциране на партньори, както и до дефицит на доверие – заради това и в такова деликатно положение беше партията без ясна идентификация по оста опозиция или управляващи.

Тунчер Кърджалиев изрази убеденост, че разговори между турския премиер и президент са водени с Борисов, като отново обърна внимание, че тези, които са решили да последват Местан и да напуснат парламентаранта група, не са членове на ДСП.

Кърджалиев съобщи, че през април на националната конференция на състезателен принцип ДПС ще избере нов председател на партията.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Хюсеин Хафъзов и с д-р Тунчер Кърджалиев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна